Waarom ook ‘hé lekker wijf’ zeggen op straat strafbaar moet worden
- Nieuws
- Waarom ook ‘hé lekker wijf’ zeggen op straat strafbaar moet worden
"Ik denk dat een enkele keer 'hé lekker wijf' roepen op straat niet direct beboet zal worden, maar als het meerdere keren wordt gezegd, dan is het vanaf nu zeker strafbaar." Joost Eerdmans, wethouder en loco-burgemeester van Rotterdam, legt uit hoe de stad ervoor wil gaan zorgen dat intimidatie op straat meer bestraft zal worden.
Het is vanaf nu verboden om vanaf een openbare weg, of een publiek gebouw - in groepsverband of alleen - anderen met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen, lastig te vallen. Zo is het in Rotterdam officieel opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Op heterdaad betrappen
84% van de vrouwen in Rotterdam heeft hier last van, volgens Eerdmans. Je moet dan onder andere denken aan seksverzoeken, verbale aanranding, beledigingen en in de hoek gedreven worden. Het is dan aan de handhavers om een inschatting te maken op basis van dit artikel wanneer er een boete wordt uitgedeeld. Via een speciale app kunnen (vooral) vrouwen meldingen maken van intimidatie. Als er dan veel meldingen binnenkomen over een speciaal gebied, zal daar meer gecontroleerd worden. Dit zal ook undercover gaan gebeuren om mensen op heterdaad te kunnen betrappen.
Absolute symboolpolitiek
Volgens de Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne geeft de toelichting van Eerdmans al duidelijk aan dat het absolute symboolpolitiek is. "Het gaat op meerdere fronten mis." Dit soort uitingen vallen volgens van Ardenne in z'n algemeenheid onder vrijheid van meningsuiting, dat staat in de grondwet. Je kunt volgens hem alleen beperkingen aanbrengen via de Eerste en Tweede Kamer.
Noem het beestje bij de naam
Luisteraar Gerrie de Jongh vindt het jammer dat Eerdmans het beestje niet bij de naam noemt. Volgens haar wil Eerdmans met deze regel vooral bepaalde bevolkingsgroepen beboeten: "Want dat sissen en dergelijke komt vanuit bepaalde bevolkingsgroepen, waar Eerdmans zich al eerder over heeft uitgelaten." Ook zet De Jongh vraagtekens bij de haalbaarheid. "Wie gaat bepalen welk woord precies strafbaar is en welk woord niet?"
Video niet beschikbaar