D66 helpt journalisten in nood
- Nieuws
- D66 helpt journalisten in nood
[KRO-NCRV] Een dag nadat een verslaggever van Brandpunt in Griekenland werd opgepakt presenteert D66 een plan voor een fonds waarmee journalisten die in het buitenland in de problemen komen kunnen worden ondersteund. Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dient daartoe vandaag een verzoek in bij de minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra. Sjoerdsma legde zijn plannen in het Mediaforum uit.
Het fonds is vooral bedoeld voor freelance journalisten die in gevaarlijke gebieden werken. Die komen volgens Sjoerdsma regelmatig in de problemen en kunnen daarom wel een steuntje in de rug gebruiken. Het fonds moet zich volgens Sjoerdsma richten op drie zaken: veiligheidstraining, verzekeringen en rechtsbijstand. Over dat eerste punt zegt Sjoerdsma: "Ik denk dat op het gebied van veiligheidstraining er het één en ander kan gebeuren om te zorgen dat journalisten met de juiste bagage op pad gaan als ze naar een conflictgebied gaan. Dat is ook iets waar de moeder van James Foley, de beroemde fotojournalist (die door IS werd onthoofd, red.) erg op wijst."
Procederen tegen een journalist
Sjoerdsma wijst er verder op dat freelancers slechts zelden in aanmerking komen voor een verzekering. "Het is heel vervelend als je naar een gevaarlijk gebied gaat dat niemand je wil verzekeren, daar zou de staat ook in kunnen bemiddelen." Ook moet het fonds helpen als een journalist voor een lokale rechter verschijnt. Sjoerdsma: "Als journalisten ergens als correspondent aan de gang gaan, dan gebeurt het wel eens dat de gaststaat gaat procederen tegen de journalist. En dan zie je meteen de ongelijke grootheid, de staatsmachinerie tegen de toch wat arme journalist die de proceskosten niet kan opbrengen. Daarom denk ik ook dat er voor rechtsbijstand financiële bijstand kan worden uitgetrokken."
Hoeveel gaat het kosten?
Sjoerdsma denkt dat zo’n fonds de Nederlandse overheid tussen de 1 en 2 miljoen euro kost. Op de vraag van Wouter de Winther, parlementair journalist voor de Telegraaf of het nou om 1 of 2 miljoen euro gaat gaf Sjoerdsma te kennen dat geld volgens hem niet het grootste probleem is. "Een veiligheidstraining kost duizend euro, proceskosten tussen de 25- en dertigduizend euro als je goed in de boom wordt gejaagd. Dat zijn bedragen waar de Nederlandse overheid niet stijl van achterover slaat maar wat voor een freelancer vaak moeilijk op te brengen is."
Het Tweede Kamerlid is er van overtuigd dat het fonds er komt. "Er moet geld worden vrijgemaakt voor persvrijheid wereldwijd en dat gaat ook gebeuren." Hij verwacht brede steun vanuit het parlement, mede omdat er volgens hem binnen het Mensenrechtenfonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken behoorlijk wat vrije ruimte is. "Ik reken erop dat de minister dit omarmt."
Dictatuur en diplomatieke druk
NPO Radio 1-presentator en parlementair journalist Max van Weezel steunt het idee maar vraagt zich wel af of het fonds ook iets kan betekenen wanneer een journalist in een dictatuur in de problemen komt. Sjoerdsma erkent dat het fonds niet in alle landen goed zal werken. "We kunnen met dit fonds niet voorkomen dat we elke journalist uit de cel kunnen halen over journalisten kunnen beloven dat ze hun werk kunnen blijven doen. Daarvoor is het ook heel belangrijk dat hiernaast de diplomatieke druk blijft bestaan. In sommige landen zal het wel werken maar in andere landen niet."