Achtergrond

'Aanslagpleger Londen is een meeloper, je ziet het aan zijn ogen'

foto: ANP / Reber Dosky (L) neemt Storimans Tegel in ontvangstfoto: ANP / Reber Dosky (L) neemt Storimans Tegel in ontvangst
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aanslagpleger Londen is een meeloper, je ziet het aan zijn ogen'

[KRO-NCRV] Filmregisseur Reber Dosky bezocht voor zijn documentaire Radio Kobani een gevangenis met IS-strijders. Hij ziet de mens achter de aanslagpleger.

Engeland is in drie maanden tijd opgeschrikt door drie terreuraanslagen. Eén van de aanslagplegers figureerde in de film ‘The Jihadis Next Door’. "Ik heb niet de hele film gezien, maar wel de drie minuten waar de terrorist in de film voorkwam", vertelt Dosky.

"Je merkt aan zijn houding dat het een meeloper is, hij is geen leider. Hij loopt achter de grote jongens aan en die kunnen hem elke richting uit sturen." Dosky herkent het bepaalde type mens en strijder. "Je ziet het in zijn ogen. Die onzekere jongen heeft eindelijk een opdracht gekregen en die gaat hij waarmaken. En toen heeft hij zo'n idiote actie uitgevoerd."

Aansluiting bij de maatschappij is zoek

Volgens Dosky komt dat vaker voor bij IS-aanhangers. "Die jongens hebben vanuit het westen de aansluiting met onze maatschappij niet kunnen vinden. En als je deze mensen een duwtje in de verkeerde richting geeft, dan gebeurt er zoiets (een aanslag, red.)."

Dosky sprak voor zijn film Radio Kobani met een IS-strijder in de gevangenis in Kobani. Die vertelde Dosky dat hij vanwege armoede gruwelijke daden heeft gepleegd. "Dat geloofde ik niet. En toen een vrouwelijke commandant van de Peshmerga tegen hem zei: 'Je had ook hard kunnen gaan werken', begon hij keihard te huilen. Dat was voor mij een teken dat hij spijt had. Toen werd hij weer 'mens' voor mij", vertelt Dosky.

'Je mag anderen geen pijn doen'

Volgens Dosky moet je ook de menselijke kant van IS-strijders laten zien. "We moeten de psychologie van deze mensen begrijpen. Waar komt het vandaan?" Alleen op die manier kan je volgens Dosky het contact en de aansluiting met de maatschappij herstellen. "Er zijn hier genoeg mogelijkheden om je te uiten, maar je mag andere mensen geen pijn doen."

Bekijk hier het gesprek met filmregisseur Reber Dosky, ook over zijn nieuwe film Yezidi Girls

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie