Achtergrond
Zwart

'Ze zijn zoveel meer dan dat,' aldus fotograaf Çiğdem Yüksel over de eerste generatie vrouwen uit Turkije

foto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ze zijn zoveel meer dan dat,' aldus fotograaf Çiğdem Yüksel over de eerste generatie vrouwen uit Turkije

Eind jaren 60 kwamen de eerste vrouwen van de eerder overgekomen gastarbeiders uit Turkije naar Nederland. Een groep die veel heeft bijgedragen aan de Nederlandse maatschappij, maar waarvan in de media een eenzijdig beeld te vinden is. Een beeld waar fotograaf en kunstenaar Çiğdem Yüksel haar oma in ieder geval niet in herkende en mede hierdoor besloot om de verhalen van deze vrouwen vast te leggen. Ze maakte er een boek en fototentoonstelling over in het Nederlands Fotomuseum getiteld: ‘Je moest eens weten’. Bij De Nacht is ZWART gaan Lara Lauwigi en Nawa Sira van Sluijs met de fotograaf en kunstenaar in gesprek over de levens van deze vrouwen en waarom deze groep zo slecht gerepresenteerd wordt.

Video niet beschikbaar

Çiğdem Yüksel vertelt tijdens het gesprek dat zij bewust heeft gekozen om het in haar boek en de tentoonstelling te hebben over 'vrouwen uit Turkije' en niet over 'Turkse vrouwen', omdat zij zo inclusief mogelijk wil zijn. Hierover zegt de fotograaf: "Wat veel mensen in Nederland niet weten, is dat Turkije een heel divers land is. Er wonen heel veel mensen met verschillende etnische en culturele achtergronden. De vrouwen die ik sprak hadden een Turkse achtergrond, maar ook een Koerdische, Bulgaarse of Bosnische achtergrond. Zij noemen zichzelf niet per se Turks, maar zien Turkije wel als hun thuisland."

Quote

Ik voelde heel erg de noodzaak om hun verhaal vast te leggen, zodat zij in de toekomst niet uitgewist kunnen worden.

Çiğdem Yüksel over waarom er een fotoboek en tentoonstelling moest komen over de eerste generatie vrouwen uit Turkije.

Yüksel vertelt bevlogen over haar beweegredenen om dit project te starten: "Ik miste in onze beeldcultuur, in de beelden die ik dagelijks zie, het verhaal van mijn oma en haar generatie. En ik stoorde mij ook aan het beeld dat ik dan wel van deze vrouwen te zien kreeg." De fotograaf vertelt dat het huidige stereotiepe beeld er eentje is van de gesluierde vrouw op de markt met een boodschappenwagen. Zij wordt anoniem, op de rug, gefotografeerd, waardoor het niet duidelijk is wie deze vrouwen zijn. Hierover zegt ze: "Deze beelden worden als sjabloon gebruikt om iets over de islam, moslims of immigranten te symboliseren, maar daarmee doen we geen recht aan wie deze vrouwen zijn." Zeker met het oog op de toekomst maakte Çiğdem Yüksel zich zorgen, omdat er -als er niets zou veranderen- heel weinig is om in de toekomst op terug te kijken als het gaat om deze vrouwen. "Ik voelde heel erg de noodzaak om hun verhaal, wie zij zijn, vast te leggen, zodat zij in de toekomst niet uitgewist kunnen worden. Zodat we onthouden wie deze vrouwen waren en hun bijdrage aan de Nederlandse maatschappij en een stukje Nederlandse identiteit niet zullen vergeten."

De Nacht is ZWART

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie