Achtergrond

'Huisartsen moeten vaker uit het raam kijken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Huisartsen moeten vaker uit het raam kijken'

[KRO-NCRV] Toen tientallen van zijn patiënten bij hem kwamen met longontsteking in een tijd waarin geen griepgolf heerste, zette dat huisarts Alfons Olde Loohuis uit Herpen aan het denken. Hij was daardoor de eerste huisarts die aan de bel trok over Q-koorts. Vandaag diende in Den Haag een rechtszaak van ongeveer 300 Q-koortspatiënten tegen de staat. Volgens hen, en volgens Olde Loohuis, hadden de verantwoordelijke ministeries veel meer kunnen doen. Dat zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

"Het had eigenlijk Q-pest moeten heten", zegt huisarts Olde Loohuis. De ernst van de ziekte die vooral in Brabant heerste is veel groter dan dat mensen denken. Volgens Olde Loohuis is het geen koorts zoals je dat bij een griepje ziet en daarom verdient het die naam niet. "Vanaf het begin is het ontzettend heftig geweest: hoge koorts, erge hoofdpijn en heel erg ziek zijn. En niet alleen de acute Q-koorts was heftig, ook de complicaties zoals long- en hersenvliesontsteking. En nu kampt een grote groep nog met de naweeën."

De rechter uit Den Haag oordeelt vandaag dat de overheid niet nalatig is geweest in het informeren van Q-koortspatiënten. "Heel frustrerend, maar ik had dit wel verwacht", zegt Olde Loohuis. "Juridisch klopt de uitspraak, maar moreel gezien had de overheid best een beweging richting de patiënt kunnen maken. In 2008 hadden wij het plan om veel dieren in Brabant te vaccineren, maar dat kon niet volgens de betrokken ministeries. Dan denk ik, als ze de ernst hadden ingezien dan hadden ze een mogelijkheid gezocht."

Luister hier het gesprek met Alfons Olde Loohuis terug:

'Brabant is net klein China'

De grootte van Q-koorts heeft ook veel huisartsen in Brabant verrast. "Wij zouden veel vaker uit het raam moeten kijken", vindt Olde Loohuis. Waar leven we eigenlijk, welke dieren en bedrijven staan er om ons heen? Wat is de invloed daarvan op mijn patiëntengroep? "Brabant is wat dat betreft net klein China."

Al die fijnstoffen in de lucht, verplicht medische collega's in verschillende regio's tot samenwerken, vindt Olde Loohuis. Hij noemt dat one-health. "Landelijk werkt het ministerie van Volksgezondheid nu aan een veterinair en humaan programma, maar dat is alleen landelijk. Waar de ogen en oren zijn van de mensen, dat is in de praktijk. Bij de huisartsen en dierenartsen. Vroeger werd je in je dorp en regio structureel voorgesteld aan elkaar, dat is nu minder. Als er structureel overleg was geweest, dan was Q-koorts al voor 2007 aan het licht gekomen in de dorpjes boven Den Bosch."

Ster advertentie
Ster advertentie