Na zes jaar basisschool nog steeds je naam niet kunnen schrijven
- Nieuws
- Na zes jaar basisschool nog steeds je naam niet kunnen schrijven
[KRO-NCRV] Kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) hebben vaak geen toegang tot onderwijs door de gewelddadige situatie in het land. Het onderwijs dat er wel is, is ver onder de maat. Tot die conclusie komt Marieke Hopman, kinderrechtenonderzoeker aan de Universiteit Maastricht. Ze was onlangs zes weken in de CAR voor onderzoek. Sinds 2013 is het zeer onrustig in het Centraal-Afrikaanse land.
Rebellengroepen bestrijden elkaar al jaren met veel geweld. Hopman: "Ik sprak bijvoorbeeld een vrouw die haar kinderen niet naar school kon sturen omdat er werd geschoten in de straten." Door het aanhoudende geweld zijn veel scholen verwoest of ingenomen door rebellen.
En de veiligheidssituatie verslechtert. Deze week kwamen nog vier mensen om na protesten tegen de VN-vredesmissie. Die wordt verweten de burgers niet goed te beschermen. Ook loopt er een onderzoek naar seksueel kindermisbruik door de soldaten van de VN en vluchtelingenkampen zijn nieuwe brandhaarden.
300 kinderen in een klas
Van de scholen die er zijn, is de kwaliteit ver onder de maat. "Docenten worden niet of nauwelijks betaald. Ze hebben er ook geen zin in. Ik heb kinderen gesproken die na zes jaar op school nog steeds hun eigen naam niet konden schrijven", zegt Hopman. Ook op de scholen is er geweld. Er zitten gemiddeld honderdtwintig en soms wel driehonderd kinderen in een klas. "Kinderen worden geslagen met een liniaal of een zweep en ze moeten deze tegen elkaar gebruiken als beloning of straf."
Toch heeft Hopman ook kinderen gesproken die graag naar school gaan. "Een jongetje van 8 vertelde me dat hij geslagen wordt met een bos takken door zijn oma, als hij zegt dat hij naar school wil. Hij zei: 'Het is belangrijk om te studeren.' Van de littekens op mijn benen zijn sommigen van die takken, en sommigen van als ik speel en val. Ik sta vaak op als het nog donker is, voordat iedereen wakker wordt. Ik poets m’n tanden en ben als eerste op school.'"
Het ziet er niet naar uit de situatie in CAR snel verbetert. Door het aanhoudende geweld groeit er een generatie op zonder onderwijs en zonder toekomst. Hopman: "Het is niet verwonderlijk dat kinderen op hun 16e toevlucht zoeken tot geweld. Er groeit een generatie op in een land zonder liefde."
Bekijk hier de reportage
Voor meer informatie over het onderzoek van Marieke Hopman kijk op www.kinderrechtenonderzoek.nl