Achtergrond
KRO-NCRV

Martin Gaus: 'Als je een kind verkeerd opvoedt, dan krijg je ook een raar kindje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin Gaus: 'Als je een kind verkeerd opvoedt, dan krijg je ook een raar kindje'

'Met bloed op de bek' stonden drie agressieve honden om een 44-jarige vrouw in Rotterdam heen, zo omschreef een politiewoordvoerder de situatie van dinsdagnacht. Is een 'hondendiploma' een goed idee? Hondenkenner Martin Gaus: "Als je een kind verkeerd opvoedt, dan krijg je toch ook een raar kindje?"

Video niet beschikbaar

In Rotterdam waren het American staffordshires, honden die hoog op de lijst staan van hoogrisicohonden. De politie zag geen andere optie dan de honden dood te schieten om de zwaargewonde vrouw te bevrijden. De discussie laait daarmee weer op: moet er strengere regelgeving komen voor hondenbezitters van bepaalde rassen?

Een diploma voor hondenbezitters is niet helemaal de oplossing, denkt Gaus. "Er worden zo’n 150 duizend puppy’s uitgezet per jaar, van de 1,5 miljoen honden in Nederland. Het aantal hondenscholen is ook gegroeid." Gaus ziet dus een verbetering qua opvoeding.

Uitschot

Het probleem zit hem wél bij hondeneigenaren die voor een bepaald ras en type kiezen. "American Staffordshire Terrier staat heel erg onder druk, maar dat zijn bijna nooit raszuivere terriërs. Buitenlandse fokkers brengen uitschot op de Nederlandse markt." Het zijn dus niet de raszuivere American Staffordshire Terrier, maar de kruisingen uit het buitenland.

Volgens Gaus worden er enorme opvoedingsfouten gemaakt door eigenaren en is dit vooral erg bij deze hoogrisicohonden. "Het ligt ook echt wel bij de eigenaar hoor. We hebben op mijn hondenschool zo’n 70 honden binnen gehad met een bijtincident en agressieproblemen. Daarvan zijn er na de training weer 67 teruggekeerd zonder problemen."

Ster advertentie
Ster advertentie