Nieuwe Lyme-test is niet betrouwbaar
- Nieuws
- Nieuwe Lyme-test is niet betrouwbaar
Sommige Duitse klinieken bieden een test aan die met zekerheid zou aantonen of je de ziekte van Lyme hebt. Het RIVM trekt aan de bel: de test is niet betrouwbaar, blijkt uit hun eigen onderzoek.
Het gaat om de zogenoemde ELISpot-test. Deze test gaat op zoek naar specifieke stofjes in het bloed die je afweersysteem aanmaakt als je in contact komt met de Lyme-bacterie. Uit de test van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de test niet alleen positief test voor mensen die de ziekte nu hebben, maar ook voor alle mensen die in het verleden ooit met de bacterie in aanraking zijn geweest.
Onderzoeksprogramma Zembla stelde onlangs ook al aan de kaak dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat de test goed werkt. Het RIVM-onderzoek bevestigt dat, vertelde arts-microbioloog Steven Thijssen in Nieuws en Co:
Ook nieuwe Lyme-test weinig betrouwbaar
Dan zou je nog kunnen denken dat de ELISpot-test wel bruikbaar is voor mensen die in het verleden nog nooit Lyme hebben gehad, maar die vlieger gaat niet op. Je kunt in het verleden namelijk Lyme hebben gehad zonder dat je het zelf in de gaten had.
Onbevredigende situatie
Daarmee blijft dus de huidige, onbevredigende situatie bestaan: alleen bij ernstige gevolgen van Lyme – zoals infectie van het zenuwstelsel of ontsteking van de gewrichten – kun je de ziekte aantonen. Voor vage klachten als gewrichtspijn of hoofdpijn blijft onduidelijk of die nu wel of niet met Lyme te maken hebben.
Het is echter geen goed idee om dan maar preventief antibiotica te gebruiken, aldus Thijssen. Langdurig gebruik kan namelijk niet alleen resistentie in de hand werken, maar ook nog eens zorgen voor allergieën. Het voorkomen van de tekenbeet blijft de beste preventie, adviseert Thijssen. Door de teek zo snel mogelijk te verwijderen, verminder je de kans op de ziekte van Lyme aanzienlijk.
De Kennis van Nu berichtte een tijd geleden al over de wildgroei aan onbetrouwbare Lyme-tests. Bekijk de uitzending hier.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co