Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Jongeren zijn niet het probleem - betrek ze bij het probleem dat er is

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren zijn niet het probleem - betrek ze bij het probleem dat er is

Van alle kanten horen we kritiek op de manier waarop het RIVM en premier Rutte afgelopen tijd jongeren hebben aangesproken. Het zou onterecht zijn dat er vooral naar de jongeren wordt gewezen en de vermanende boodschap zou niet aankomen. Hoe moet het dan wel?

Video niet beschikbaar

"Rutte spreekt jongeren aan op hun individuele verantwoordelijkheid. Maar bij een ramp als deze kun je van jongeren niet verwachten dat ze dat individueel kunnen oplossen", vindt Eveline Crone. Ze is schrijver van het boek Het puberende brein en tevens hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie. "Je hebt de systemen er omheen nodig om ze te helpen".

Met die systemen bedoelt ze bijvoorbeeld de school, hun familie en hun sociale omgeving. "Ik woon zelf in Oegstgeest", aldus Crone, "hier is het niet zo moeilijk om je aan de regels te houden. Maar als je in Rotterdam-Zuid woont, met z’n zessen in een appartementje, dan is het echt een ander verhaal."

Eigen én gezamenlijke verantwoordelijkheid

Dat wil niet zeggen dat je jongeren helemaal niet moet aanspreken op hun individuele verantwoordelijkheid, benadrukt Crone, maar dat is niet het hele verhaal. "Het is ook de verantwoordelijk van de lagen er omheen. Daar zouden we met z’n allen aandacht aan kunnen geven."

Daarbij acht ze het van groot belang om het gesprek aan te gaan met jongeren. "Als je jongeren wilt aanspreken, moet je eerst met ze overleggen: Waar lopen jullie tegenaan? Wat is volgens jullie de beste manier om dit te doen? Dan zul je ontdekken dat ze bijvoorbeeld geen werk kunnen vinden, of moeite hebben om contacten te leggen, ook online. En dan kun je dát proberen te verhelpen."

Quote

De meeste jongeren doen het gewoon heel erg goed

Eveline Crone

Een mogelijk gevaar is trouwens om te veel de nadruk te leggen op de problemen en tekortkomingen. "De meeste jongeren doen het gewoon heel erg goed. Wie serveren er op de terrrasjes? Wie vullen de vakken in supermarkten? Allemaal jongeren die hun best doen."

We moeten jongeren dus niet zien als een probleem, maar betrekken bij het probleem dat er is? "Ja, want ze zijn hartstikke sterk, ze hebben ideeën, zijn creatief – het is gewoon een gemiste kans om het niet te doen."

Jongeren

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie