Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Ons schoonheidsideaal is nog altijd ongezond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Ons schoonheidsideaal is nog altijd ongezond'

Een opvallende ingreep van YouTube: video's die kunnen zorgen voor een 'beschadigd zelfbeeld' zullen vanaf vandaag worden geweerd uit de algoritmes van jongeren onder de 18 jaar.

Als voorbeeld noemt het Hoofd Gezondheid van YouTube een video over gewichtheffen. 'Eén video daarover is onschuldig, een tweede ook niet. Maar als een 15-jarige jongen video’s blijft doorklikken, is het de ’algoritmische gang van zaken’ dat hij steeds meer fitnessvideo’s ziet. Herhaalde aanbevelingen kunnen uiteindelijk wél schadelijk zijn.'

De stelling is daarom vandaag: 'Ons schoonheidsideaal is nog altijd ongezond'.

Want ondanks alle body positivity-campagnes bestaat er nog steeds een onhaalbaar schoonheidsideaal. Hagelwitte tanden, wespentailles, maar ook: het lichaam van een bodybuilder voor 15-jarige jongens. Zogenoemde fitfluencers op sociale media hebben veel volgers en stellen hun kijkers dagelijks bloot aan dit soort ideaalbeelden.

Herken je dit: voel je zelf ook druk om te voldoen aan een onhaalbaar schoonheidsideaal? Maak je je zorgen om je kinderen en de invloed die sociale media op ze heeft? Of heb je jezelf volledig geaccepteerd en hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Stand.nl

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie