Geslacht verdwijnt van ID-kaart: 'Waar gáát dit over?'
- Nieuws
- Geslacht verdwijnt van ID-kaart: 'Waar gáát dit over?'
Vanaf 2024 staat er op je identiteitskaart niet meer vermeld of je een man of vrouw bent. Dat is een van de plannen in de 'aanpak onnodige sekseregistratie' van het kabinet. Bij medisch-ethicus Theo Boer roept het veel vragen op, vertelt hij in Dit is de Dag: "Ik vind dat we op onze gender, op onze sekse best trots mogen zijn."
Video niet beschikbaar
Vrolijk
Onderzoeker Mariecke van den Berg van de Universiteit Utrecht werd vrolijk van het nieuws: "Ik kreeg een glimlach toen ik het las." Volgens haar is er in sommige situaties een discrepantie tussen hoe mensen zich voelen en wat er op hun ID-kaart staat. "Jij voelt je man, op je kaart staat vrouw. Dat klopt niet met elkaar en levert frictie op."
Van den Berg denkt dat zo'n 680 duizend Nederlanders moeite hebben met de geslachtsaanduiding op overheidsdocumenten. "Maar het gaat niet alleen om die groep. Ik denk dat het over 17 miljoen Nederlanders gaat, die blij mogen zijn dat ze niet in een hokje worden gestopt op hun identiteitskaart."
Theo Boer herkent zich daar niet in: "Ik ben eigenlijk best wel trots op de M. Ik ben heel blij dat ik een man ben. En dat ik daar ook op straat als meneer mee aangesproken wordt. Ik denk dat er ook heel veel Nederlanders zijn die zeggen: voor mij is man of vrouw een belangrijk onderdeel van mijn identiteit en ik wil daar wel op aangesproken worden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Aanpak onnodige sekseregistratie
Het voorstel van het kabinet past in een bredere aanpak van onnodige sekseregistratie door de overheid. Zo wordt onderzocht of ouders van hun pasgeboren kinderen geen geslacht meer hoeven te registeren bij de gemeente. Boer maakt zich daar zorgen over: "Dat is een culturele tendens waarvan ik zeg, dat vind jammer. Ik ben er wel voor dat mensen stevig tegen discriminatie worden beschermd. Maar ik vind dat we op onze gender, op onze sekse best trots mogen zijn."
Van den Berg is juist voorstander van een bredere beweging om gender te relativeren. "Op dit moment zijn er twee smaken: man of vrouw, veel mensen vallen er tussen in. Waarom zou je dat zo klem zetten in een hokje? Is het niet fijn om je wat breder te oriënteren? "
Onderzoek
Boer pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar hoeveel mensen in Nederland behoefte hebben aan een bredere aanpak om sekseregistratie tegen te gaan. "Je gaat heel ver als je gender of sekse gaat relativeren. Ik denk dat heel veel Nederlanders de ervaring hebben dat heel veel beslissingen in een generatie tijd ingrijpend zijn veranderd. Waardoor er mensen zijn die zeggen: ik herken dit niet meer."
Hij spreekt ook mensen die het niet snappen, vertelt hij: "Ik ken mensen die in de Betuwe wonen, of op de Veluwe, die zeggen: waar gaat dit over? Doe daar eens onderzoek naar. Je kunt wel willen, maar moet je zo hard lopen? Alleen maar zeggen: het wordt hoog tijd om dit te gaan doen vind ik te kort door de bocht."