Ready for war! Het leek wel oorlog bij het eiland Jersey
- Nieuws
- Ready for war! Het leek wel oorlog bij het eiland Jersey
[EO] Inmiddels is het weer rustig bij het Kanaal-eiland Jersey, maar vorige week leek het even alsof het oorlog was rondom het Britse eilandje. "We are ready for war", kopte de tabloid Daily Mail zelfs. De inzet: visserij, zo vertelde correspondent Tim de Wit in zijn podcast Europa Draait Door. "We zagen ineens oorlogsschepen de zee op gaan vanuit Groot-Brittannië en Frankrijk", vertelt hij.
#60 - Ready for war! Waarom stuurt Boris Johnson oorlogsschepen naar mini-eilandje Jersey? (S02) - Europa draait door
Visserij was één van de hete hangijzers bij de Brexit-onderhandelingen. Afgelopen week blokkeerden Franse vissers de haven van Jersey, een Brits eiland dat in het Kanaal zo'n twintig kilometer van Normandië ligt. Dit deden ze omdat ze minder mogen vissen dan vroeger, vertelt De Wit.
"Jersey heeft besloten naar de licenties te kijken die ze aan Franse vissersschepen geven om in die wateren te vissen. Ineens werd voor tientallen boten besloten dat het niet meer mocht, omdat ze zich niet aan de regels houden." Over de interpretatie daarvan ontstond ruzie.
De ruzie liep zo hoog op dat zowel Groot-Brittannië als Frankrijk schepen van defensie stuurden. "Het is net een cartoon", aldus historicus Arend Jan Boekestijn in de podcast. Hij snapt het overigens wel dat de Fransen zo gepassioneerd zijn in dit debat. "Fransen vinden eten zó belangrijk, ze praten daar de hele dag over", zegt hij lachend.
Stroom afsluiten
Want passie is er wel vanuit Frankrijk... Er werd zelfs gedreigd met het afsluiten van de stroomvoorziening voor Jersey. "Het eiland is afhankelijk van de Franse stroom", vertelt De Wit. "Er waren politici die dat hardop zeiden: als jullie die licenties niet teruggeven, zitten jullie vanavond in het donker."
Inmiddels is het weer rustig rondom Jersey, maar het zal niet de laatste keer zijn dat er ruzie komt over visserij. "Het feit dat de Britten uit de EU zijn gestapt en daarmee het Europese visserijbeleid hebben verlaten, betekent dat het fundament onder de status quo op de Europese wateren onderuit is getrokken. Er is in het verleden veel oorlog gevoerd over visserij, maar het Europese beleid heeft gezorgd voor relatieve rust", zegt De Wit.
Hongarije en Polen
In de podcast is ook aandacht voor Hongarije en Polen. De Hongaarse premier Orbán breidde onlangs zijn invloedssfeer uit over de universiteiten in het land. Stapje voor stapje wordt de rechtsstaat uitgehold. Hoe doe hij dat? Promovendus Michiel Luining van de Universiteit van Antwerpen vertelt erover.
Luister de podcast via je favoriete podcastapp of via de site van NPO Radio 1.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.