Podcast Goed Werk: 'Gooi die thuiswerkschema’s het raam uit'
- Nieuws
- Podcast Goed Werk: 'Gooi die thuiswerkschema’s het raam uit'
[EO] Snel reageren op een mailtje om te laten zien dat je thuis heus wel aan het werk bent? Doe het niet. Strakke thuiswerkschema's? Gooi ze het raam uit. Videobellen? Zo weinig mogelijk. In eerste aflevering van de podcast Goed Werk praat Arie Boomsma met NRC-columnist Japke-d. Bouma en hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel over thuiswerken.
#1 - Goed Werk: Zo vermijd je de valkuilen van thuiswerken - Geld of je leven
"Toen Rutte tijdens de eerste persconferentie aankondigde dat we zo veel mogelijk thuis moesten werken, zat ik echt juichend voor de tv. Eindelijk zou ik mensen kunnen laten zien hoe goed het is om thuis te werken", zegt Japke-d. Bouma, die meerdere boeken schreef over werk, zoals Werken doe je maar thuis.
"Ik kreeg allemaal foto’s van werkende collega’s met hondenkoppen op hun been of met baby’s in beeld. Wat was het toch een idylle om thuis te werken. Maar toen moesten de kinderen thuisblijven van school en mochten de baby's niet meer naar de opvang. En toen sloeg de hel toe."
Aan de keukentafel
Aan de keukentafel waar je net nog zat te ontbijten met je partner of kind, zit je nu ineens te videobellen met twintig collega’s.
Stefan van der Stigchel, schrijver van het boek Grip op je aandacht legt in de podcast uit waarom dat niet werkt: "Als je een taak uitvoert, zit die in je werkgeheugen. Je werkgeheugen kan maar een taak tegelijkertijd aan. Wanneer je van taak wisselt, kost dat even tijd. Gewoon aan de keukentafel gaan zitten en meteen gaan werken; dat kan niemand. Daarnaast is videobellen heel vermoeiend voor je brein, dat steeds moet corrigeren wanneer beeld en geluid niet synchroon lopen."
Waar in de eerste thuiswerkweken de thuiswerkschema’s ons om de oren vlogen, zijn veel mensen nu vooral thuiswerkmoe. Bouma: "Ik moest voor mijn vakantie nog twee columns schrijven, maar ik kon me niet meer concentreren, droomde heel raar en was zó moe. Ik schreef daar een column over en kreeg zoveel reacties. Misschien zijn we moe, omdat ons brein sinds maart onder hoogspanning staat. We maakten ons zorgen over de wereld, onze gezondheid, onze baan, en wilden tegelijkertijd dat het onderwijs thuis door liep. Het was bizar wat we met z’n allen aan het doen waren. Gooi die thuiswerkschema’s het raam uit en wees blij als je vandaag een leuk momentje met je kinderen hebt."
De hele dag bereikbaar
In de podcast geven Bouma en Van der Stigchel tips om ervoor te zorgen dat thuiswerken werkt. Zoals het creëren van ritueel voordat je begint met werken, om je brein de kans te geven om van de ene naar de andere taak om te schakelen.
Ook belangrijk: maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid. Van der Stigchel: "Voorkom dat je thuis een soort kantoortuin creëert, waarbij iedereen de hele tijd tegen je aan zit te babbelen. Communiceer dus: ik ben aan het werk, maar ik ben even niet bereikbaar. Heel veel mensen willen laten zien, als ze thuiswerken, dat ze heus wel aan het werk zijn. Maar snel reageren op mails is niet goed. Want je laat je dan duidelijk afleiden door elk berichtje."
Ook wordt er in de podcast vooruitgeblikt: wat als we straks allemaal weer naar kantoor mogen? Bouma: "Ik riep iedereen altijd op om uit die kantoortuin te blijven, maar we hebben nu gezien dat helemaal thuiswerken ook niet werkt. Ik zou het wel geweldig vinden als de erfenis van deze crisis is dat we mensen wat meer vrijlaten waar en wanneer ze willen werken."
Goed werk
In de maandelijkse podcast Goed Werk praat Arie Boomsma met experts over onderwerpen als thuiswerken, conflicten op de werkvloer en zin in je werk. Goed Werk is een samenwerking tussen NPO Radio 1, de Evangelische Omroep en het Nederlands Dagblad. Luister de podcast via de site of de app en praat mee via LinkedIn.