Opinie & Commentaar
EO

'Er is geen doofpot-Halsema, Telegraaf ga je schamen!'

foto: Bart Maat, ANPfoto: Bart Maat, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is geen doofpot-Halsema, Telegraaf ga je schamen!'

Herrie in Amsterdam. Anonieme politie-agenten suggereren in De Telegraaf dat de aanhouding van de vijftienjarige zoon van Femke Halsema onder de pet is gehouden. De snoodaard zou, aldus het verhaal, met een nepwapen een woonboot zijn binnengedrongen. Zoals het hoort is de jongen opgepakt en zijn diens ouders op de hoogte gesteld, die de ongetwijfeld kapot geschrokken jongen van het bureau hebben mogen ophalen in afwachting van een gang naar de rechter en de daarbij behorende straf, die waarschijnlijk de straf die zijn ouders hem gegeven hebben niet veel zal ontlopen.

Niets aan de hand zou je zeggen. Nou ja, niets. Pubers die op een verlaten woonboot, zo verklaarde burgemeester Halsema in een publieke brief, lopen te klieren met nepwapens en die op de vlucht slaan als de politie hen daarop aanspreekt, dat lijkt me een privédrama. Voor de jongen, die nu tegen een strafblad aan zit te kijken, en die hem tot op hoge leeftijd zal laten boeten voor een jeugdzonde. Voor de ouders, die in een combinatie van vrees en boosheid hun zoon mochten ophalen op het politiebureau, een gang die geen enkele ouder lichthartig maakt.

De arrestatie is een privékwestie die alleen de politie en de ouders aangaat. Pijnlijk, maar vooral privé. Er is geen enkel publiek belang bij gediend om deze jongen uit de anonimiteit te halen. Niettemin besloot De Telegraaf dus om de moeder publiekelijk met de misstap van haar zoon te confronteren. Ik zie echter geen enkel publiek belang dat een dergelijke schending van privacy zou kunnen goedkeuren. De jongen is minderjarig, heeft geen publieke functie, werkt niet met belastinggeld, is al opgepakt en zijn moeder heeft haar politieke en bestuurlijke macht niet ingezet om haar kind de justitiële dans te laten ontspringen. Dat laatste durft zelfs De telegraaf niet te ontkennen.

Rioolachtige journalistiek

Bovendien durft De Telegraaf vervolgens, in de voor deze krant zo bekende rioolachtige vorm van journalistiek, stelselmatig te spreken van ‘een doofpot’ of dat de kwestie ‘onder de pet’ gehouden is. Ten eerste zie ik daar geen enkel bewijs voor, maar sterker nog: het omgekeerde is eerder waar. Wie heeft er belang bij om de zaak Halsema in de publiciteit te brengen? Ik denk alleen De Telegraaf, zelf op zoek naar scoops en losse verkoop. En Halsema is natuurlijk een linkse hippie, en de wakkere krant laat geen mogelijkheid liggen om linksmensen in de grond te boren, desnoods met indirect of zelfs helemaal geen bewijs.

De ouders hebben uiteraard geen enkele reden de kwestie aan de grote klok te hangen, maar dat hebben politie en justitie ook niet. Het lijkt me niet gebruikelijk dat de autoriteiten een persbericht verspreiden elke keer als ze iemand oppakken. De gemeente Amsterdam dan? Maar Halsema heeft alles en iedereen die het moest weten ook direct op te hoogte gebracht. Er is geen doofpot inzake Halsema junior, alleen een naar krantje dat haar journalistieke principes te graag offert op het altaar van kortstondige sensatie en boze onderbuiken. Ik zou ‘m niet meer kopen, die krant.

Frank Bosman is cultuurtheoloog.

Ster advertentie
Ster advertentie