Opinie & Commentaar
PowNed

Technologische vooruitgang, angstzaaierij en mediakritiek in de nieuwste Op z’n Kop!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Technologische vooruitgang, angstzaaierij en mediakritiek in de nieuwste Op z’n Kop!

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen samen het gesprek aan met de luisteraar. Waarom wordt er in Europa moeilijk gedaan over AI, terwijl de Verenigde Staten het juist ziet als dé kans voor innovatie en vrijheid? Was er sprake van bangmakerij tijdens de coronacrisis? En in hoeverre beïnvloedt de media onze mening en beeldvorming over deze maatschappelijke onderwerpen?

#181 - OP Z'N KOP! Politiek, technologie en media: waar staan we nu? - Op z’n Kop!

Conferentie over kunstmatige intelligentie

Afgelopen week werd in Parijs het AI Action Summit georganiseerd. Een aantal Nederlandse kabinetsleden zijn speciaal afgereisd naar de Franse hoofdstad om de conferentie over kunstmatige intelligentie bij te wonen. Ook de vicepresident van de Verenigde Staten, J.D. Vance, was aanwezig. Voor Marianne was de mening van de Amerikaan een verfrissend geluid. Tijdens zijn speech gaf hij aan dat de Verenigde Staten zich juist wil bezighouden met het omarmen van AI, om zo hun eigen positie te versterken. "Het tegenhouden van deze ontwikkelingen betekent het tegenhouden van één van de meestbelovende vormen van technologie, die we hebben gezien in generaties."

Marianne is het eens met Vance's kijk op de ontwikkelingen en mist een vergelijkbaar geluid in Nederland. "Wie springt er nou hier eens op het podium om iets vergelijkbaars te zeggen? De toekomst is fantastisch, en nu hebben we AI en het wordt nog beter!" Rick merkt op dat er sprake is van een botsing van culturen. "Amerika is uitgesproken, Amerika is daad bij het woord voegen. Maar in de Nederlandse politiek moeten ze altijd coalities vormen. Daar kom je vaak niet tot een overeenkomst, maar krijg je alleen maar slappe wetsvoorstellen." Beiden storen zich aan hoe AI in Europa vooral als een gevaar wordt neergezet.

Bangmakerij tijdens coronacrisis

Het is bijna 5 jaar na de komst van het coronavirus. Deze week werd er daarom volop over gesproken in diverse podcasts. Zo werd er kritisch gekeken naar hoe de media er toentertijd mee om ging. Hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, is van mening dat de media weinig fouten hebben gemaakt. Ook wetenschapsredacteur voor de Volkskrant, Maarten Keulemans, leek weinig zelfreflectie te hebben. Dit tot grote verbazing én frustratie van Marianne."Keulemans weet veel van corona af, dus ik dacht dat ik misschien aangenaam verrast zou worden. Nou, integendeel. Het was meer dan beschamend."

Rick en Marianne delen dezelfde kijk als Jort Kelder. Hij gaf in zijn podcast aan dat er op redacties te voelen was dat oudere doelgroepen, die voor het grootste deel ook televisie kijken, voornamelijk werden bediend. Rick vraagt zich af of mensen zoals Maarten Keulemans een dubbele agenda hadden tijdens corona. "Je denkt bij jezelf: is daar een bepaalde mate van wanhoop ontstaan? Krijgen ze betaald om een goed narratief na te lullen? (…) Jij hebt gewoon doelbewust mensen bang willen maken."

Bekijk hieronder het hele gesprek tussen Marianne en Rick terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie