CO2 besparing door isolatie huurwoningen kansloos
- Nieuws
- CO2 besparing door isolatie huurwoningen kansloos
De nieuwe coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie stelt 100 miljoen euro beschikbaar om huurwoningen te isoleren of andere energiebesparende maatregelen te nemen. Maar uit eerder onderzoek van Reporter Radio blijkt dat woningen door dit soort aanpassingen lang niet zo energiezuinig worden als gedacht.
De vier formatiepartijen willen onder andere door deze maatregel de klimaatdoelen van Parijs halen. In dat akkoord is afgesproken de aarde niet meer dan twee graden Celsius te laten opwarmen en wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Voor 2050 moet die uitstoot 80 tot 95 procent minder zijn.
Onhaalbaar
Maar de klimaatdoelstellingen zijn onhaalbaar als de overheid het huidige energielabel beleid niet herziet. Dit zei Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam, in de uitzending van Reporter Radio afgelopen februari. "Die labelstappen spelen zo'n centrale rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar de theorie van energielabels schiet tekort, de uitgangspunten deugen gewoon niet."
Uit eerder onderzoek van Reporter Radio en de Rekenkamer Metropool Amsterdam blijkt dat energielabels de werkelijke mate van energiezuinigheid van een woning slecht weergeven, terwijl het idee is dat een labelstap, bijvoorbeeld van G naar F, betekent dat een woning minder energie verbruikt. "Als je je klimaatdoelstellingen wilt halen, dan moet je andere dingen gaan doen dan oude woningen in alle steden incalculeren als een enorme bijdrage aan de klimaatdoelstellingen, want dat gaat zo niet werken", aldus De Ridder.
In theorie 81 procent
De Rekenkamer in Amsterdam deed in 2014 en 2016 onderzoek naar de energielabelstappen die woningcorporaties bij sociale huurwoningen in de hoofdstad realiseerden. Reporter Radio heeft dit onderzoek geëxtrapoleerd naar vijf renovatieprojecten in Hendrik-Ido-Ambacht, Hilversum, Silvolde, Stein en Utrecht. Het gasverbruik nam van 2014 tot 2016 in Hendrik-Ido-Ambacht met bijna 19 procent af, in Hilversum met 21 procent, in Stein met 22 procent, in Silvolde met 23 procent en in Utrecht met 25 procent. De besparing zou volgens de theorie 81 procent moeten zijn.
Theorie en praktijk liggen zo ver uit elkaar omdat bewonersgedrag geen onderdeel is van het rekenmodel dat ten grondslag ligt aan energielabels. Ook wordt er niet gerekend met het werkelijk energieverbruik dat aan het einde van het jaar op de meter staat. En het energieverbruik van woningen met een laag label, G, F en E, wordt stelselmatig te hoog ingeschat. Hierdoor is de daadwerkelijke energiebesparing veel lager.
Niet veel bijdragen
De aangekondigde maatregel van VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaat dus niet veel bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen. Tijdens een debat over energiebesparing georganiseerd door Reporter Radio op 12 maart onderschreven Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Stientje van Veldhoven (D66) het belang van kloppende cijfers en energielabels. "We moeten zeker nog eens goed kijken naar de systematiek van het energielabel, naar of we wel goed meten", aldus Van Veldhoven. En Mulder maakte zich zorgen om de resultaten van het onderzoek: "Als daar zo duidelijk uit naar voren komt dat we er zo ver naast zitten, zullen we hele concrete maatregelen moeten nemen."
Deze 100 miljoen euro lijkt dus de eerste maatregel. Er bestaat al een subsidiepot van 395 miljoen euro, waarmee woningcorporaties 2,2 miljoen huurwoningen naar gemiddeld energielabel B kunnen krijgen. Dit moeten zij voor eind 2020 hebben gerealiseerd als onderdeel van de nationale en internationale klimaatdoelstellingen, het Energieakkoord en het Klimaatakkoord. De Ridder van de Rekenkamer Metropool Amsterdam pleit voor een bijstelling van het beleid en een herziening van de klimaatdoelstellingen.
Luister zondag om 19 uur naar Reporter Radio met een reactie van GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee.
Luister hier de uitzending 'Energielabels ontrafeld' terug en luister hier het energiebesparingsdebat terug.