Leven met een dwangstoornis: 'Ik heb nergens een knop om het uit te zetten'
- Nieuws
- Leven met een dwangstoornis: 'Ik heb nergens een knop om het uit te zetten'
Je eigen voetstappen tellen op straat, openbare bankjes mijden en nadenken over wat er zou gebeuren als je voor de trein springt. Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van dwang. Wat als dit soort gedachten je leven gaan beheersen?
Video niet beschikbaar
In nachtprogramma Focus vertelt dwangstoornispatiënt Maaike van der Linden hoe het is om te leven met dwang. Ze heeft last van verschillende vormen van dwang, waaronder tellen, smetvrees en herhalingsdwang.
Het tellen bestaat uit het maken van ingewikkelde berekeningen in haar hoofd, om op bepaalde getallen uit te komen. "Dat kan heel lang doorgaan", vertelt ze, "en dat is ontzettend onrustig in je hoofd."
Onbegrip uit de omgeving
Voor mensen die er zelf geen ervaring mee hebben, is een dwangstoornis vaak moeilijk te begrijpen, vertelt Van der Linden. "Als ik uitleg dat ik teldwang heb en dat er getallen zijn die voor mij niet goed voelen, kijken mensen me echt aan van: nou, beetje koekoek."
Sommige mensen zeggen dan: hou er gewoon mee op. Maar zo eenvoudig is het helaas niet: "Het komt zomaar op in mijn gedachten en ik heb nergens een knopje om het uit te zetten."
Met een boog om lantaarnpalen heen
Ook de smetvrees is beperkend in haar leven, vertelt Van der Linden. Allerlei dingen op straat, zoals prullenbakken en lantaarnpalen, vindt ze zo vies dat ze er met een boog omheen loopt. "Ik durf tegenwoordig wel op een bankje te gaan zitten, maar ik ga het eerst helemaal scannen."
Dankzij therapie heeft Van der Linden met haar dwangstoornis leren omgaan. "Het is nu niet zo dat ik nergens kom. Het kost me wel vaak moeite, maar als je ook ergens naartoe wilt, moet je daar ook wat voor doen. En dat probeer ik wel, want anders raak ik verpieterd en dat wil ik niet."
Dwanggedachten
Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met dwang? En wat is er tegen dwanggedachten te doen? Tv-programma De Kennis van Nu maakte er deze uitzending over.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap