Wetenschap & Techniek
NTR

Is deze fles whisky echt 100 jaar oud? Zo ontdek je het

foto: pxfuelfoto: pxfuel
  1. Nieuwschevron right
  2. Is deze fles whisky echt 100 jaar oud? Zo ontdek je het

Een oude fles single malt whisky is vaak veel geld waard. Maar hoe weet je of het echt oude whisky is? Dat kun je achterhalen aan de hand van radioactieve isotopen. Van 100 geteste whisky's bleek ruim 40% vervalst.

Hoe lucratief het vervalsen van whisky is, blijkt wel uit de prijs van de duurste fles whisky ooit: in 2019 ging een Macallan uit 1926 onder de hamer voor 1,9 miljoen dollar. Geen wonder dat niet alleen het beleggen in whisky populair is, maar ook het vervalsen ervan.

Gelukkig is er een betrouwbare methode om de ouderdom van whisky te testen, namelijk het analyseren van radio-actieve isotopen van koolstof-14. Koolstof wordt opgenomen door bijna alles wat leeft, dus ook door de gerst waar whisky van is gemaakt.

Sinds de jaren 50 en 60 zijn er radioactieve varianten van dit molecuul in de atmosfeer gekomen, door de kernproeven die werden gehouden. Dat radioactieve koolstof-14 vervalt met een vaste snelheid tot stikstof-14. Daardoor vormt de hoeveelheid koolstof-14 een betrouwbare indicator van de ouderdom. Komt de hoeveelheid koolstof-14 niet overeen met de jaartal op het etiket, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een vervalsing.

En dat blijkt dus ook vaak het geval te zijn, laat Schots onderzoek zien. Een fles Talisker bleek in werkelijkheid maximaal 15 jaar oud te zijn, terwijl op het etiket het jaartal 1863 stond vermeld. Zou dit jaartal hebben geklopt, dat was de fles vele tienduizenden euro's waard geweest. In totaal bleek ruim 40% van de onderzochte whisky's vervalst.

De Schotse wetenschappers hopen dat hun methode kopers, verzamelaars en veilinghuizen meer vertrouwen gaat geven in de authenticiteit van oude whisky's.

Repo: Wiskey in Schotland

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie