'Artsen moeten krachten bundelen om medische misinformatie te bestrijden'
- Nieuws
- 'Artsen moeten krachten bundelen om medische misinformatie te bestrijden'
Op Instagram en TikTok struikel je over de medische desinformatie. Arts Erik Michels van het Amsterdam UMC probeert via zijn Instagram weerstand te bieden aan deze medische nonsens. Hij vertelt in Villa VdB over zijn zorgen, maar ook over de oplossingen.
Video niet beschikbaar
Michels constateert al langer het probleem van medische desinformatie, maar hij ziet dat het steeds erger wordt: "Mijn collega’s en ik zien steeds meer desinformatie online komen. Deze informatie komt meestal van mensen die geen medische achtergrond hebben. Het is gewoon heel schadelijk wat deze influencers zeggen."
Een voorbeeld van deze misinformatie is de stelling dat zonnebrandcrème kankerverwekkend zou zijn. "Het is wetenschappelijk bewezen dat het niet waar is. Juist zonder zonnebrandcrème in de zon zitten, vergroot de kans op kanker."
Misinformatie bestrijden
Ook antibiotica slikken is volgens een aantal influencers slecht. Daar reageert de arts zeer stellig op: "We zijn in Nederland al zeer terughoudend met het voorschrijven van antibiotica vergeleken met de andere landen in Europa. Bij een infectie heb je schadelijke bacteriën in je lichaam en dus heb je wel antibiotica nodig."
Vroeger negeerde Erik Michels deze misinformatie, maar tijdens de coronapandemie veranderde hij zijn houding. "Het is zo mainstream geworden. We moeten dus ook echt een ander geluid laten horen."
"We zijn in Nederland al zeer terughoudend met het voorschrijven van antibiotica"
Claims weerleggen
Claims moeten dus weerlegd worden, maar hoe doe je dat? Michels: "Mensen moeten zich gehoord voelen. Ga met mensen het gesprek aan en vertel de feiten die je weet." Artsen moeten wel goed te vinden zijn om met mensen het gesprek aan te gaan. Daarom doet Erik Michels ook een oproep aan andere artsen. "Wij als artsen moeten onze informatie breder delen en onze krachten samen bundelen."
Naast dat artsen meer informatie moeten delen, zouden sociale media ook meer moeten letten op titels van influencers. "Mensen kunnen zichzelf titels geven waarvoor ze geen opleiding nodig hebben. Daarmee misleiden ze hun volgers."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.