Risico op desinformatie bij zaken als die van Gino is groot: 'Kan pijnlijk zijn voor de familie'
- Nieuws
- Risico op desinformatie bij zaken als die van Gino is groot: 'Kan pijnlijk zijn voor de familie'
Het lichaam dat vanmorgen bij een woning in Geleen is gevonden, is van de 9-jarige Gino. Over de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij zijn dood, is enkel bekend dat het een 22-jarige man uit Geleen is. Bij dit soort schaarsheid aan informatie roept de buitenwereld om meer feiten. Ook beginnen mensen vaak zélf met het verspreiden van informatie, en soms klopt deze inhoudelijk niet. "Alles ligt zo op straat, alles wordt gefilmd. Dat heeft veel voordelen, maar ook veel nadelen", zegt oud-recherchechef Sander Schaepman erover in WNL In de Kantine.
Video niet beschikbaar
Schaepman benadrukt dat het fijn is dat mensen mee willen werken. "De mensen die je wil helpen kun je nog wel redelijk briefen. Maar toch, als je met veertig mensen aan het zoeken bent, zijn dat natuurlijk veertig mensen die thuis komen en een verhaal vertellen", zegt hij.
"Ik ga er van uit dat veel van die mensen snappen dat je sommige informatie niet moet delen. Volgens mij is het ook best wel redelijk goed gegaan in de afgelopen dagen." Maar het zijn wel "onderzoekrisico’s", zegt Schaepman. “Daardoor kan informatie toch in een keer op straat kan komen te liggen die ook voor de familie heel pijnlijk kan zijn.”
‘Ander tijdperk dan twintig jaar geleden’
Zo benadrukte de politie in een tweet al dat er op social media veel foto’s en namen rondgaan van mensen die gelinkt zouden worden aan de vermissing, die níét van de verdachte zijn.
“Laten we er vanuit gaan dat veel mensen het niet eens slecht bedoelen, maar we zitten natuurlijk in een ander tijdperk dan twintig jaar geleden”, zegt Schaepman. “Een van de belangrijkste nadelen als het gaat over de emoties die erbij spelen, is de zorgvuldigheid die je als politie wil betrachten in het op het juiste moment informeren van bijvoorbeeld een familie.”
Dat geldt niet alleen voor zaken als deze, maar ook bij ongelukken op de weg. “Daar staan mensen te filmen, en dan staat het soms al op social media voordat de politie überhaupt weet om welk slachtoffer het gaat”, zegt de crimedeskundige. “Dat bereikt in dit soort zaken een soort kookpunt, omdat iedereen maar lijkt te doen wat ze willen met dit soort informatie.”