Hoe wiskunde wereldproblemen kan oplossen
- Nieuws
- Hoe wiskunde wereldproblemen kan oplossen
Wiskunde is overal en is onmisbaar in ons dagelijks leven. Het is zelfs nodig bij het oplossen van grote wereldproblemen. Hoe dat kan vragen we wetenschapper Diederik Jekel en hoogleraar numerieke wiskunde Wil Schilders bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Wiskunde aan de basis
Deze week vindt een van de grootste conferenties over wiskunde plaats in Amsterdam. Hoogleraar Wil Schilders is organisator namens de TU Eindhoven en vertelt hoe wiskunde aan de basis ligt van ontzettend veel toepassingen en ook voor het oplossen van grote wereldproblemen, zoals het klimaatprobleem.
Volgens hem wordt wiskunde eerst gebruikt om de natuur te begrijpen. "Wij proberen een model te maken van de werkelijkheid en als we dat model hebben, dan kunnen we aan de slag om dat te simuleren." Met modellering en simulatie kunnen andere (klimaat)wetenschappers weer verder.
foto: Jeshoots
Wiskunde bij oorlog en wederopbouw
Volgens Diederik Jekel, die als presentator ook een rol heeft op de conferentie, speelt wiskunde ook een grote rol in de oorlog én wederopbouw van Oekraïne. Bijvoorbeeld bij de distributie van wapens en medicijnen, maar ook om de economie weer te kunnen opbouwen. "Dat is ook één brok wiskundige modelering", aldus Jekel.
Ook is er een tak van wiskunde dat zich bezighoudt met de speltheorie, legt Jekel uit. Deze wiskunde richt zicht op het analyseren en voorspellen van keuzeprocessen. "Wat is de beste uitkomst die je kunt krijgen in een bepaalde situatie bijvoorbeeld."
Wiskunde is de taal van de natuur
Wiskunde als breekijzer
Wiskunde is volgens Jekel het breekijzer om alle grote problemen aan te pakken. "Wiskunde is de taal van de natuur. Alle technologie en vooruitgang heeft wiskundige componenten in zich. Of we daar vervolgens iets nuttigs mee doen, dat is aan mensen."
Een bekende Nederlandse wiskundige Lex Schrijver zei eens: "Wiskunde is als zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt." Wiskunde ligt aan de basis van heel veel zaken, maar is toch vaak onzichtbaar.
Wiskunde is onzichtbaar
Volgens Schilders zijn wiskundigen te bescheiden, maar dat komt ook omdat ze in het proces vaak op de achtergrond werken. Schilders stelt dat Nederland veel innovatiever zou kunnen zijn en een grotere internationale concurrentiekracht zou kunnen hebben, als we wiskundigen beter benutten en meer jongeren enthousiasmeren voor het vak.
Daarom is hij als directeur van het Platform Wiskunde Nederland ook bezig jongeren enthousiast te krijgen voor wiskunde. En op woensdagavond 1 maart is er een publieksavond op de waarop zes topwetenschappers zullen spreken over hoe wiskunde kan helpen bij het oplossen van grote wereldproblemen.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!