Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Gezond brein? Doe eens een tijd alles met je linkerhand

foto: Kelly Sikkema
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezond brein? Doe eens een tijd alles met je linkerhand

Toen radiopresentator Jet Berkhout haar pols brak, moest ze als rechtshandige noodgedwongen alles met links doen. Na weken van oefenen werd ze daar steeds beter in. Ze vraagt zich bij Spraakmakers af of deze 'handwissel' ook nut heeft gehad.

Video niet beschikbaar

Eerst was het nog wat stuntelig, maar na weken oefenen met links kon Berkhout steeds meer. "Ik kon ineens de koffiepot met links openen en ik deed de afwas met links." Volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder heeft haar brein veel profijt gehad van de polsbreuk.

'Daag je brein uit'

"Het is goed voor onze hersenen om nieuwe dingen te leren die moeite kosten", zegt Scherder. "Als je nieuwe motorische dingen leert, worden nieuwe netwerken in je hersenen geactiveerd." Voor een gezond brein raadt de hoogleraar eigenlijk iedereen aan om dit soort nieuwe handelingen aan je dagelijks leven toe te voegen. "Daag je brein uit." Dat kan natuurlijk ook op andere manieren dan je pols breken. Bijvoorbeeld door een nieuw muziekinstrument te leren spelen of een nieuwe sport te kiezen.

Bevordert creativiteit

Als je daar geen zin in hebt, be like Jet en probeer eens een tijdje met links te werken als je rechts bent, of andersom. Zoals links eten of je tanden poetsen. En als al deze handelingen dan tergend langzaam gaan, denk dan aan dit bijkomend voordeel. "Het leidt tot activatie van ons Default Mode Network wat creativiteit en probleemoplossend denken bevordert", zegt Scherder.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie