Waarom spijbelen helpt tegen verkoudheid
- Nieuws
- Waarom spijbelen helpt tegen verkoudheid
Als je deze winter niet verkouden wilt worden, kun je beter gaan spijbelen dan een jas aantrekken. Want verkouden word je niet van de kou.
Biologische lariekoek: je wordt verkouden van kou
Wie kreeg het vroeger niet te horen van zijn ouders?
"Trek je jas aan, anders vat je kou!"
Maar verkouden word je niet van de kou, maar van een virus. En dat virus krijg je niet van de kou, maar van de mensen om je heen, vooral binnenshuis. In klaslokalen bijvoorbeeld. Kinderen zitten daar de hele dag bij elkaar. Zeker als de ventilatie niet optimaal is, nies je iemand eenvoudig een verkoudheid toe. Spijbelen is dus waarschijnlijk een effectievere manier om een verkoudheid te voorkomen dan een dikke jas aantrekken.
Maar hebben kou en verkoudheid dan helemaal niets met elkaar te maken? Toch wel: als het koud is, werkt het afweersysteem in je neus minder goed. Daardoor kan een verkoudheidsvirus makkelijker toeslaan in een koude neus. Maar dat virus moet je dan al ergens anders hebben opgelopen.
En daar helpt geen jas tegen. Hooguit een sjaal om je neus.
Dat verkoudheid in de winter vaker voorkomt, heeft dan ook weinig met de kou te maken, maar alles met het feit dat je in de winter veel vaker met een groep mensen in een kleine ruimte zit – zodat het virus makkelijk kan overspringen.
Dit artikel is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek 'Plassen over kwallenbeten' van Steijn van Schie, Koen Moons en Maartje Kouwen. Ze lezen in Focus beurtelings voor uit het boek.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap