Wat vertellen de Voyager-ruimtesondes over de grens van ons zonnestelsel?
- Nieuws
- Wat vertellen de Voyager-ruimtesondes over de grens van ons zonnestelsel?
Ze zijn al meer dan 40 jaar in de ruimte, maar ruimtesonde Voyager 1 en 2 lijken er nog lang geen genoeg van te hebben. Gestaag vervolgen ze hun weg door de kosmos, nu zelfs voorbij de rand van ons zonnestelsel.
Bonus-inzichten van de Voyager-ruimtesondes
Voyager 1 verliet ons zonnestelsel een paar jaar geleden al, en inmiddels weten we zeker dat ook Voyager 2 de interstellaire ruimte in is gevlogen. Het is de verste plek in de ruimte waar onze technologie ooit heen is gereisd.
Hoe ziet het er daar uit? Het is er vooral heel erg leeg, vertelt de Amsterdamse sterrenkundige Lucas Ellerbroek in Nieuws en Co. "Er zijn een paar brokstukken, komeet-achtige dingen die daar rondzwerven, maar dat zijn er ook niet zo veel."
Buiten de invloed van de zon
Wetenschappers keken lang uit naar de data die de ruimtesondes verzamelden bij hun vertrek uit ons zonnestelsel. Ondanks de grote afstand sturen de Voyagers via radiostraling namelijk nog steeds gegevens naar de aarde. Deze week publiceerde vakblad Nature Astronomy vijf artikelen over de eerste analyses daarvan.
De sondes hebben nu een plek bereikt waar de invloed van de zon niet meer merkbaar is, vertelt Ellerbroek. Daar zijn kosmische deeltjes belangrijker dan deeltjes van de zon. Dankzij de ruimtesondes zijn we nu niet alleen in staat die kosmische deeltjes te zien, maar kunnen we ze ook opvangen en meten.
Dichtstbijzijnde ster over 40.000 jaar
Het grensgebied van het zonnestelsel is ontzettend interessant, zegt de sterrenkundige. Zo blijkt de plek waar Voyager 1 door de grens van het zonnestelsel ging er heel anders uit te zien dan die waar Voyager 2 die grens passeerde.
"Alsof je door een ballon gaat en hem op twee plekken doorprikt, en die twee plekken niet hetzelfde zijn", aldus Ellerbroek. "Het zijn echt nieuwe grenzen die we nu ontdekken, en dat is heel spannend."
Intussen vliegen de ruimtesondes rustig door, steeds verder de lege ruimte in. Naar verwachting bereikt Voyager 2 de dichtstbijzijnde ster over ongeveer 40.000 jaar.
Hoe is ons zonnestelsel ontstaan? Daar lees je meer over in dit artikel van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap