Wetenschap & Techniek
MAX

Hebben ouders écht een favoriet kind? Ja, zegt de wetenschap: 'Oudste is eerder favoriet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben ouders écht een favoriet kind? Ja, zegt de wetenschap: 'Oudste is eerder favoriet'

Vraag je ouders wie hun favoriete kind is, dan zullen ze vaak antwoorden dat ze al hun kinderen evenveel liefhebben. Toch blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd het geval is. Neurobioloog Brankele Frank vertelt in Villa VdB over een Amerikaans onderzoek naar dit onderwerp.

Video niet beschikbaar

Wat zegt de wetenschap?

Onderzoekers van Brigham Young University en Western University analyseerden meer dan 30 eerdere studies met bijna 20.000 deelnemers uit de Verenigde Staten, West-Europa en Canada. Frank: "Het klassieke beeld is dat de jongste het favoriete kind is, maar dit onderzoek laat iets anders zien."

Drie aspecten belangrijk

Er zijn drie verschillende aspecten aan kinderen die het makkelijk maken om dat kind de favoriet te laten zijn: "Ten eerste dat ze de oudste zijn. Die krijgen namelijk minder regels opgelegd en zijn dus meer autonoom. Al krijgt de jongste vaak wel meer affectie: die wordt vaker geknuffeld, dan de oudste."

Meisjes eerder favoriet in VS dan in Europa

Ook het geslacht maakt uit, al verschilt dat per regio: "De verklaring is dat meisjes meer empathie en zelfcontrole zouden hebben, waardoor ze over het algemeen gemakkelijker in de omgang zijn." Frank voegt hieraan toe: "Ik vermoed dat het ook te maken heeft met het feit dat meisjes vaak beloond worden voor braaf gedrag, waardoor ze eerder richting harmonieuze eigenschappen worden gestuurd."

Frank voegt toe: "Ik dacht altijd dat ik het zware werk had gedaan voor mijn jongere broer, maar blijkbaar is dat niet helemaal waar."

Wat betekent het hebben van een favoriet kind?

Favoritisme heeft niet per se invloed op hoe streng ouders zijn, merkt het onderzoek op. Frank legt uit: "Een favoriet kind wordt niet altijd minder streng behandeld."

Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen, vertelt de neurobioloog: "Kinderen die favoriet zijn, hebben vaak een betere mentale gezondheid, vertonen minder probleemgedrag, hebben meer academisch succes en gezondere relaties."

Wees je bewust

Helaas geldt het omgekeerde ook: kinderen die geen favoriet zijn, scoren vaak slechter op deze punten. Daarom benadrukt Frank het belang van het bewustzijn hiervan tijdens het ouderschap: "Wees je als ouder bewust van hoe je je kinderen behandelt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie