Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Podcast Kennis & Co: Het licht moet uit om onze insecten te redden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Kennis & Co: Het licht moet uit om onze insecten te redden

Vrijwel nergens op aarde is het tegenwoordig ‘s nachts nog écht donker. Al dat licht heeft effect op de natuur. Het is zelfs een belangrijke oorzaak van de afname van het aantal insecten. "Als we de natuur willen beschermen, moeten we anders over het donker gaan denken", zegt ecoloog Kamiel Spoelstra in de podcast Kennis & Co.

#6 - Waarom maakt ons licht de insecten dood? - Kennis & Co

Volgens Spoelstra dat insecten ‘s nachts worden aangetrokken door licht. Waardoor dat komt is niet helemaal duidelijk, maar hij vertelt in Kennis & Co over een nieuwe theorie. "Insecten gebruiken licht van boven om zich te oriënteren, om eigenlijk rechtdoor te vliegen. Als licht van de zijkant komt, bijvoorbeeld van een lantaarnpaal, dan gaan ze schuiner vliegen. Hierdoor blijven ze in cirkels om de lantaarnpaal vliegen."

Insecten raken daardoor uitgeput en dat heeft effect op hun voortplanting. Ook de ontwikkeling van larven en eieren wordt verstoord door nachtlicht.

Het uitsterven van insecten is een groot probleem. Bijen, vlinders en kevers spelen een cruciale rol bij de bestuiving van planten. Ongeveer 75% van de voedselgewassen heeft insecten nodig voor een goede opbrengst. Insecten zijn zelf ook weer voer voor vogels en ander insecteneters. Kleinere bodemdieren helpen bij de afbraak van dood plantenmateriaal en dode dieren.

Lichtvervuiling tegengaan

Het is belangrijk de achteruitgang van de insecten te voorkomen. Het tegengaan van lichtvervuiling kan daar een grote rol in spelen. We kunnen best eens kritisch kijken naar al ons licht in de nacht. "We voelen ons veilig in licht, maar dat is subjectief. Iemand die kwaad in de zin heeft, heeft ook licht nodig", aldus Spoelstra.

Gerelateerde podcast

Kennis & Co

Kennis & Co

Podcast Kennis & Co

Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? En wat gebeurde er in de wetenschap dat níet in het nieuws kwam, maar toch de moeite waard is om te weten?

Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze neemt samen met side-kicks Josta Bosma, Bouwe van Straten en Rob Ramaker de need to knows en nice to knows door in de podcast Kennis & Co. Zij volgen als wetenschapsredacteuren op de NOS nieuwsvloer het nieuws op de voet en nodigen onderzoekers uit die aan de frontlinie staan.

Luister Kennis & Co hier

Ster advertentie
Ster advertentie