Wetenschap & Techniek
NTR

Kunnen octopussen dromen?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen octopussen dromen?

Het was al bekend dat octopussen van kleur veranderen als ze slapen. Waarom doen ze dat? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat ze dan aan het dromen zijn, blijkt uit nieuw onderzoek.

De verschillende kleuren lijken een indicatie voor de slaapfasen van de octopussen: een 'actieve' en een 'rustige' variant. De onderzoekers concluderen dat uit 180 uur aan videomateriaal van slapende octopussen. Het onderzoek is gepubliceerd in iScience.

De dieren blijken ongeveer de helft van hun dagen slapen door te brengen. Het grootste deel van die slaaptijd liggen en ademen ze rustig, zijn hun ogen gesloten en is hun kleur vaal. Hier zie je linksonder in beeld een octopus rustig liggen slapen:

Octopus in rustige slaapfase

Video niet beschikbaar

Maar die rustige slaap wordt om de 30 tot 40 minuten onderbroken door een fase van 1 tot 2 minuten waarin ze van kleur veranderen, hun ogen en tentakels bewegen en hun zuignappen zich samentrekken:

Octopus in actieve slaapfase

Video niet beschikbaar

Zijn de octopussen tijdens die fase misschien gewoon even wakker? Om dat te testen, lieten de onderzoekers de octopussen videobeelden zien van krabben - een lekkernij voor de dieren. Ook raakten ze hun tentakels aan. Het resultaat: geen enkele reactie.

De dieren lijken dus daadwerkelijk twee verschillende slaapfasen te hebben, net zoals vogels en reptielen. De onderzoekers denken dat die fase bij octopussen vergelijkbaar is met de REM-slaap van zoogdieren. In die fase bewegen bij mensen de ogen heel snel (REM staat voor 'rapid eye movement'), en het is ook de fase waarin we dromen.

Dat betekent dat octopussen tijdens die fase wellicht ook dromen, speculeren de onderzoekers. Als dat zo is, zullen het waarschijnlijk geen verhalende dromen zijn, denken ze, eerder korte opeenvolgingen van bepaalde gedragingen. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, zou je eigenlijk in het brein van de octopussen moeten kijken. De onderzoekers hebben daar wel oren naar: "very interesting", noemen ze die optie.

Gerelateerd:

Slimme octopus

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie