Wetenschap & Techniek
NTR

Suske en Wiske als voorspellende sciencefiction

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Suske en Wiske als voorspellende sciencefiction

Columnist Hens Zimmerman duikt deze week in sciencefiction met een voorspellende waarde voor de toekomst. Natuurlijk komt Neal Stephenson voorbij, maar opmerkelijk genoeg ook Suske en Wiske en de Wolkeneters. Want hoe actueel is de strijd tussen twee megalomane uitvinders vandaag de dag wel niet?

Het mag geen verbazing wekken dat Neal Stephenson - wiens nieuwe sf-roman over het klimaat net uit is - in dit rijtje voorkomt. In zijn boek Snowcrash uit 1992 voorspelde hij al een een virtuele werkelijkheid die doet denken aan de metaverse die Facebook nu nastreeft. En in The Diamond Life beschrijft hij wat we kunnen verwachten als robots en kunstmatige intelligentie als ons werk overnemen: een nieuwe aristocratie van luie, zich vervelende mensen.

Megalomane uitvinders

Opmerkelijker is de aanwezigheid van Suske en Wiske en de Wolkeneters, een stripboek dat Zimmerman in zijn jeugd naar eigen zeggen wel 300 keer las. Twee megalomane uitvinders strijden daarin om de macht. Dat is achteraf gezien wel erg voorspellend geweest, want in 2021 zien we dat commerciƫle spelers als Jeff Bezos en Elon Musk aardig wat invloed uitoefenen op de voortgang van de ruimtevaart.

Allemaal binnen

Ook haalt Zimmerman The World Inside aan, een boek uit 1971 van Robert Silverberg. Het verhaal speelt in het jaar 2381, wanneer er meer dan 75 miljard mensen op aarde leven. Om al die mensen een plek te kunnen geven, woont bijna iedereen zijn of haar leven in gigantische torenflats, waarin zich alles afspeelt.

Waar de schoen wringt, wordt duidelijk door twee spreuken aan het begin van het boek. Cicero zegt: wij werden geboren om ons met onze medemensen te verenigen en deel te nemen aan de gemeenschap van het menselijk ras. Maar Rousseau zegt: Van alle dieren zijn mensen het minst geschikt om in een kudde te leven. Als zij als schapen bij elkaar worden gedreven, zouden ze in korte tijd ten onder gaan. De adem van een mens is fataal voor zijn medemens.

Vooral die laatste zin krijgt in deze coronatijden een heel nieuwe betekenis.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie