Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waterreservoirs leiden juist tot watertekorten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterreservoirs leiden juist tot watertekorten

Het bouwen van waterreservoirs helpt op de lange termijn niet tegen droogte. Sterker nog, zo’n extra watervoorraad maakt ons lui en dat zorgt juist voor grotere problemen.

Video niet beschikbaar

We zouden het bijna vergeten nu het herfst is, maar er is nog steeds sprake van droogte in ons land. En ook in de rest van de wereld krijgen steeds meer gebieden te maken met langere periodes van watergebrek – denk bijvoorbeeld aan de extreme droogte en bosbranden in Californië.

Gevolgen zijn extra groot als het misgaat

In de afgelopen decennia zijn er wereldwijd allerlei dammen en reservoirs aangelegd om watertekorten tegen te gaan. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht is dat op de lange termijn een slecht idee en werkt het zelfs averechts.

"Wat we eigenlijk zien is dat mensen daar afhankelijk van worden, gewend raken aan het hebben van dat water, en dus steeds meer water gebruiken, omdat ze het beschikbaar hebben", vertelt hydroloog Niko Wanders in Nieuws en Co. "En als het dan een keer echt goed misgaat, zijn de gevolgen extra groot." Als er water in overvloed is, vergeten we dus al snel dat het risico van droogte nog altijd op de loer ligt.

Water is een schaars goed

In plaats van waterreservoirs aan te leggen, kunnen we er volgens Wanders beter voor zorgen dat mensen zich er bewust van worden dat water nou eenmaal schaars is. Ook moeten we – juist in tijden van overvloed – maatregelen nemen om te voorkomen dat we bij droogte in de problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan efficiëntere irrigatie.

Door klimaatverandering is er in veel gebieden steeds minder water beschikbaar, vertelt de onderzoeker. "Dat is iets wat we moeten beseffen. Het bouwen van reservoirs biedt dan een tijdelijke oplossing, maar is niet de langdurige oplossing tegen dit probleem, helaas."

Waterreservoirs maken ons lui en kwetsbaar in tijden van droogte

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie