Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Misverstanden over voeding: ‘Detoxen met klei, waar haal je het vandaan?’

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Misverstanden over voeding: ‘Detoxen met klei, waar haal je het vandaan?’

Wat is gezonde voeding en wat kun je beter links laten liggen? Daarover hoor je vaak nogal tegenstrijdige berichten. Hoogleraar Edith Feskens van de Wageningen Universiteit vertelt in Nieuws en Co hoe dat komt.

Weg met de misvattingen appels zijn gezond en pindakaas is ongezond


Het is een van de meest gehoorde goede voornemens voor het nieuwe jaar: gezonder eten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Sapkuurtjes, stoppen met gluten, alleen nog maar rauw voedsel naar binnen werken? De gekste adviezen komen voorbij.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om je algehele voedingspatroon, zegt Feskens. "Mensen willen graag een uitspraak over een product, of dat gezond of ongezond is, maar dat kan eigenlijk helemaal niet. Want het hangt er ook vanaf hoeveel je ervan eet en hoe vaak je het eet." Neem bijvoorbeeld fruit: dat is heel gezond, maar als je de hele dag alleen maar fruit zou eten, mis je belangrijke voedingsstoffen als eiwitten en calcium.

Onderzoek naar voeding is moeilijk

Wat het praten over voeding ook lastig maakt, legt Feskens uit, is dat de effecten van voeding heel moeilijk te onderzoeken zijn. Bij bijvoorbeeld onderzoek naar medicijnen volg je lange tijd twee groepen mensen, waarvan de ene groep een medicijn krijgt en de andere een placebo. Op die manier kun je de effecten van het medicijn bepalen.

Maar met voeding ligt dat ingewikkelder: wil je bijvoorbeeld de effecten van vis onderzoeken, dan kun je niet de ene groep vragen jarenlang veel vis te eten en de andere groep een placebo geven.

Drie weken zand eten

Sommige adviezen van voedingsgoeroe's zijn dan ook helemaal niet op onderzoek gebaseerd. De hoogleraar ergert zich daar regelmatig aan. Als voorbeeld noemt ze Rens Kroes: "Detoxen met klei, waar haal je het vandaan. Je wordt er ook niet slechter van, je zit dan gewoon drie weken zand of klei te eten, daar kan het lichaam wel tegen. Maar ik zou eigenlijk graag zien dat ze haar populariteit gebruikt om echt de dingen te propageren waarvan we zeker weten dat ze gezond zijn. Want nu raken mensen ook echt wel in verwarring."

Wat is dan het advies voor mensen die gezond willen eten? Feskens: "Kijk op de website van het Voedingscentrum en kijk naar de Schijf van Vijf. Die zit heel goed in elkaar."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie