Wetenschap & Techniek
NTR

Zo weersta je de verleiding van ongezonde voeding

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo weersta je de verleiding van ongezonde voeding

Winkels en bedrijven doen er alles aan om je te verleiden tot impulsieve aankopen. Met simpele trucjes kun je jezelf daartegen wapenen.

Gezonder eten? Vermijd de supermarkt

Genoeg groente en fruit, weinig snoep, de nodige afwisseling en van alles niet te veel: iedereen weet wel hoe je gezond moet eten. Maar vrijwel iedereen weet ook hoe moeilijk het kan zijn om je aan die simpele regels te houden. De verleiding van lekker vet en zoet eten is simpelweg te groot.

Toch zijn er manieren om je te wapenen tegen al die verleidingen. Reint Jan Renes zette een aantal regels op een rijtje die je daarbij kunnen helpen. Renes is gedragswetenschapper en lector crossmediale communicatie in het publieke domein aan de Hogeschool Utrecht, gespecialiseerd in onderzoek naar (gezondheids)communicatie en gedragsverandering. Zijn regels zijn bedrieglijk simpel, maar wel effectief. Als je je eraan houdt, natuurlijk. Hier volgen zeven van zijn tips.

  1. Gebruik een boodschappenlijstje. Klinkt suf, maar besef dat je als argeloze consument een wereld binnenstapt die er helemaal op is (in)gericht om jou te verleiden iets te kopen. Werkelijk over alles is nagedacht, met als doel je dingen aan te laten schaffen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Met een lijstje wapen je je tegen al die geraffineerde verleidingen.

  2. Gebruik dat lijstje ook. Open deur misschien, maar helemaal niet zo eenvoudig. Boodschappen doen is saai en met een lijstje is het nog veel saaier. Dus terwijl je bezig bent, word je al een beetje suf van jezelf en krijg je automatisch de neiging iets leuks voor jezelf te doen. Niet doen. Beloon jezelf liever na het winkelen, bijvoorbeeld door jezelf te trakteren op een leuke Netflix-serie.

  3. Stel je nederlaag uit. Voel je dat het niet gaat lukken om je in te houden? Stel het dan in ieder geval zo lang mogelijk uit. Als je al meteen begint met het inladen van chocola, dan is het hek van de dam. Maar wees ook niet te streng voor jezelf. Met uitstel laat je de touwtjes even vieren – en blijkt de enorme drang een kwartier later vaak alweer voorbij.

  4. Wees selectief met aanbiedingen. Koop alleen afgeprijsde artikelen waarvan je niet het risico loopt er meer van te gebruiken als je ze toch in huis hebt, want dan haal je de verleiding in huis. Geen chips en drop dus, wel wasmiddel.

  5. Pas op met lang houdbare producten. De bewaarkast is in praktijk vaak de weggooikast. Voedingsproducten die je niet meteen die week nodig hebt, maar ‘lekker handig zijn voor je weet maar nooit’ zijn bijna altijd ‘vergeet-producten’. Dwing jezelf 1 keer in de week de kast na te lopen en producten op te maken die richting houdbaarheidsdatum gaan.

  6. Ga nooit winkelen na een zware werkdag, of als je je kinderen bij je hebt. Na een zware werkdag heb je weinig energie meer om weerstand te bieden aan alle verleidingen. Sterker nog: je vindt zelfs dat je wel iets leuks verdiend hebt. Wanneer je dan ook nog jengelende kinderen om je heen hebt lopen, ben je de ideale prooi.

  7. Ontwikkel koop-routines: vaste route langs alle noodzakelijke spullen. Mocht je daarbij beseffen dat je vaak toch bezwijkt voor iets leuks of lekkers, bouw dat dan in je koop-routine in. Dat je één keer mag afwijken tijdens iedere keer dat je gaat winkelen. Dus bouw je eigen ‘what the hell’ moment in. Vier dit momentje. Doe het heel bewust. Even lekker buiten de lijntjes kleuren.

Behoefte aan meer tips? Luister dan naar een uitgebreid gesprek met Reint Jan Renes in Focus:

De verleidingen in de supermarkt en hoe die te weerstaan

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie