Bijzonder: deze slang heeft een smiley-huid
- Nieuws
- Bijzonder: deze slang heeft een smiley-huid
Een albino-koningspython van een Amerikaanse kweker lijkt drie lachende “emoticons” op zijn huid te hebben. Deze slang is kortom helemaal klaar voor de digital age.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niet iedereen zou meteen geneigd zijn om slangen aan schoonheid te koppelen. Maar naast de uitzonderlijke kleur die slangen kunnen aannemen, lijken sommige patronen op de huid van deze koudbloedige dieren zo gedetailleerd dat je je stiekem (maar onterecht) afvraagt of ze er niet door mensen opgeschilderd zijn.
Dat geldt eveneens voor deze albino koningspython, die schijnbaar drie lachende emoticons op zijn witte huid lijkt te hebben. Hoewel dergelijke albino-pythons soms vaker een “gezichtje” op hun huid hebben beweert de eigenaar dat hij de eerste is die een slang met drie lachende smileys heeft gekweekt.
Maar zijn die smileys op de slang nu puur toeval of kon de Amerikaan ze doelbewust kweken? “Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden,” zegt Esther Dondorp, collectiebeheerder reptielen en amfibieën bij Naturalis Biodiversity Center. “Wat in ieder geval vaststaat is dat, hoewel binnen een slangensoort dezelfde patronen terugkomen, elke slang zijn eigen unieke huidpatroon heeft. Daarom kunnen bijvoorbeeld dit soort bijzondere tekeningen ontstaan. Maar hoe deze mutaties onder slangen precies tot stand komen is zelfs onder onderzoekers een punt van discussie.”
Ook een (albino-)python kopen? Denk twee keer na
Met of zonder emoticons, deze albino-pythons zijn volgens een Amerikaanse fansite over koningspythons felbegeerd door verzamelaars. Maar voor je nu ook zo’n dier wilt moet je je afvragen of de schoonheid van het dier de prijzige aankoop én het meer dan dertigjarige(!) onderhoud ervan in een klein terrarium je echt wel waard is.
Als je toch zeker van je zaak bent, moet je ervoor zorgen dat je het dier van een erkende slangenkweker koopt, zodat de slang niet stiekem uit een illegaal handelsnetwerk voortkomt. Vele koningspythons worden nu namelijk op een onduurzame manier uit het wild geroofd. De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) meldt dat er jaarlijks duizenden pythons uit West-Afrika illegaal verhandeld worden. Ze worden gedood voor hun huid en vlees of komen of worden verkocht als toekomstig huisdier.
Vandaar dat koningspython zowel op de rode lijst van de IUCN als de CITES-lijst (ofwel de “Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten”) vermeld staat. Onlangs toonde De Kennis van Nu TV nog hoe schadelijk de illegale handel in dieren kan zijn.
Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).