Je DNA laten testen op ziektes of aandoeningen: hoe betrouwbaar is dat?
- Nieuws
- Je DNA laten testen op ziektes of aandoeningen: hoe betrouwbaar is dat?
Via commerciële DNA-tests kun je je op allerlei dingen laten testen. Bijvoorbeeld of je een verhoogde kans hebt op alzheimer, borstkanker of een beroerte. Hoe betrouwbaar is zo’n test eigenlijk? DNA-docent Marc van Mil maakt zich zorgen over deze trend, vertelt hij bij Spraakmakers.
Waarom laten mensen hun DNA testen?
Risicoscore
Waarom overwegen mensen zo'n test en hoe zijn ze daarmee geholpen? Dat is wat universitair hoofddocent Marc Van Mil zich vooral afvraagt. "Wat niet benadrukt wordt, is hoe onzeker die kennis op basis van je DNA is", legt hij uit. "Ze berekenen een risicoscore op basis van je DNA. Maar wat voor mensen niet duidelijk is, is dat je er alleen uit krijgt of je een beetje meer of beetje minder risico loopt."
'DNA is een kleine factor'
Hij noemt een voorbeeld van een test die hij zelf liet doen om te kijken of hij een verhoogde kans op longkanker zou hebben. "Dan komt daar uit, gemiddeld is 7% kans, en ik had 8%. Maar dat laatste is onzin, want als je rookt heb je 20% kans en niet rookt 2%. DNA is maar een hele kleine factor."
'Hotspot-test'
Daarnaast kijkt zo’n test niet naar het DNA in je hele lijf, maar van een klein deel. "Het is eigenlijk een soort hotspot-test", stelt Van Mil. Daardoor kan er bijvoorbeeld niet getest worden op erfelijke ziektes.
Overigens vindt Van Mil niet dat die tests dan maar meteen verboden moeten worden. "Maar mensen moeten goed weten waar ze aan beginnen."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.