Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe realistisch is Assassin’s Creed Odyssey?

foto: ubisoftfoto: ubisoft
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe realistisch is Assassin’s Creed Odyssey?

Odyssey is het elfde spel in de serie Assassin’s Creed en speelt zich af in het oude Griekenland. Hoe realistisch is het spel? Nieuws en Co vroeg het aan Josho Brouwers, archeoloog en hoofdredacteur van Ancient World Magazine.

In het begin van de game zit een tamelijk gruwelijke scene waarin een vader zijn kind van een rots gooit. Dat is waarschijnlijk nooit letterlijk zo gebeurd, maar er zit meer dan een kern van waarheid in: "Die scene speelt zich af in Sparta", aldus Brouwers. "De Spartanen stonden bekend als een strijdlustig volk. Als een kind werd geboren, werd het voorgelegd aan de ouderen van de stam, die het inspecteerden om te kijken of het wel gezond was en of het een goede strijder kon worden. Als dat niet het geval was, werd het kind achtergelaten in een kloof om te sterven."

Realistisch kleurrijk

Brouwers is blij dat het spel kleurrijk is, dat is zijn ogen correcter dan de witte marmeren wereld die ons veelal wordt voorgespiegeld als het oude Griekenland. Daardoor voelt het spel authentiek aan en ademt het de sfeer van het oude Griekenland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Maar er zitten wel heel veel onnauwkeurigheden in", voegt hij daar aan toe. "De voorarmbeschermers bijvoorbeeld zijn een Hollywoodverzinsel uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Misschien hebben ze dat expres fout gedaan, om aan te sluiten bij beelden die men kent van anders films en spellen."

Lekker modern schelden

Verder wekt het spel de suggestie dat aan het begin van de oorlog al een enorme strijd gaande is, er worden hele dorpen platgebrand. Dat was vermoedelijk niet het geval: "Athene was in het begin van de oorlog erg terughoudend, ze wilden eigenlijk geen grote veldslagen te land aan met Sparta, dat een heel goede reputatie had met een sterk leger. Dus dat is in het spel wat overdreven."

Hoewel in het spel Engels wordt gesproken, komen er wel Griekse termen voorbij. Scheldwoorden als 'malaka' (lul) bijvoorbeeld. Alleen: die komen uit het moderne Grieks. In het oude Griekenland betekende 'malakas' zoiets als 'zacht'. Ook wordt de hoofdpersoon aangesproken als 'misthios', oftewel loonarbeider, omdat hij/zij een huurling is, maar het is onwaarschijnlijk dat men iemand destijds zo zou aanspreken.

Dus als je als middelbare scholier de Griekse oudheid beschrijft op basis van deze game, dan kun je een onvoldoende verwachten? Brouwers: "Waarschijnlijk wel".

Als je toevallig nog een kleine 10 uur (!) over hebt, kun je dit filmpje even bekijken om een indruk te krijgen van de game:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie