Nieuwe projector helpt bij borstreconstructie
- Nieuws
- Nieuwe projector helpt bij borstreconstructie
Borstreconstructie is een lange en ingewikkelde procedure. Een Nederlandse onderzoeker ontwikkelde een nieuw apparaat dat artsen daarbij kan helpen.
Projector helpt bij ingreep voor nieuwe borst
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 15.000 vrouwen getroffen door borstkanker. Soms is amputatie van de borst de enige behandeloptie. Een deel van de vrouwen kiest daarna voor borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Daarbij gebruiken artsen huid en vet van een ander lichaamsdeel, bijvoorbeeld de buik, om een nieuwe, natuurlijk aanvoelende borst te vormen.
Projectie op de huid
Zo’n borstreconstructie is een lange en complexe procedure. Onderzoeker Stefan Hummelink, die onlangs promoveerde aan het Radboudumc, ontwikkelde een projector die daarbij kan helpen. Met behulp van de projector kunnen artsen op basis van CT-beelden een planning maken, door relevante anatomie – vooral bloedvaten – van tevoren op de huid van de patiënt te projecteren. Een soort augmented reality, dus.
Tape en kabelbinders
In nachtprogramma Focus vertelt Hummelink over hoe hij de projector ontwikkelde en wat het apparaat kan betekenen voor artsen en patiënten. Het eerste prototype knutselde hij in zijn schuurtje in elkaar, met behulp van tape en kabelbinders. Inmiddels heeft hij het doorontwikkeld tot een apparaat dat echt gebruikt wordt door artsen. En met goede resultaten, blijkt uit onderzoek: het gebruik van de projector levert bij operaties een hoop tijdwinst op en zorgt voor een grotere nauwkeurigheid.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus