De meeuw dreigt te verdwijnen: hoe komt dat en is dat wel een probleem?
- Nieuws
- De meeuw dreigt te verdwijnen: hoe komt dat en is dat wel een probleem?
De meeuw is vaste prik bij de viskraam en op het strand, maar de vogel lijkt langzaamaan te vertrekken uit het straatbeeld. En niet omdat ze een betere leefomgeving gevonden hebben, maar door het toedoen van mensen. Hoe dat zit, vertelt ecoloog Roland Jan Buijs bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
In Groot-Brittannië trekken natuurorganisaties aan de bel omdat de meeuw in de afgelopen vijftig jaar met ruim eenderde is afgenomen. Dat komt doordat mensen netter zijn geworden en minder vervuilen, waardoor er minder te halen is voor de meeuw. Volgens ecoloog Buijs is er een "harde, significante afname" te bespeuren. "In de ecologie gaat het meestal niet zo snel."
Cultuurvolgers
Buijs omschrijft meeuwen als "cultuurvolgers" die profiteren van ons vuilnis. Zo was onze visserij vroeger niet bepaald duurzaam en werd heel veel vis overboord gegooid. Dat mag tegenwoordig niet meer, waar de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw er voorheen nog van smulden. Ook nu er niet meer zoveel grote vuilstortplaatsen zijn, kunnen meeuwen niet meer genieten van het eetbare afval dat wij weggooiden.
Biobrandstof
Dat klinkt natuurlijk positief, maar voor de meeuw is het wat minder. Daarom worden ze inventief, zegt Buijs. Zo komen er veel jonge meeuwen af op fabrieken van biobrandstof, waar veevoer wordt gemaakt van maïs en graan. "En je ziet ze steeds vaker in de stad", voegt de ecoloog toe.
Voeding
Meeuwen leven tegenwoordig van regenwormen en de larven van de langpootmug, ook bekend als emelten. "Dat hebben ze ook noodgedwongen moeten doen, omdat er op zee minder minder te halen valt voor een groot deel van de populatie."
Verdwijnen
Om te voorkomen dat de meeuw in zijn geheel verdwijnt, zijn er instandhoudingsdoelen geformuleerd in Brussel. Het voornaamste doel daarvan is om de biodiversiteit in Nederland te behouden. "Anders verdwijnt alles, natuurlijk", zegt Buijs. Bovendien is het niet alleen de zilvermeeuw waar het slecht mee gaat, ook de kokmeeuw en stormmeeuw hebben het zwaar.
Andere bedreigingen
De meeuw heeft ook het ook zwaar door vossen, zegt Buijs. "Vossen eten meeuwen. En het nadeel van een vos is, als die eenmaal bij een meeuwenkolonie is, krijgt de vos stress en bijt hij alles dood." Om dat te voorkomen, moeten er vossenrasters geplaatst worden. Daarnaast worden onze zeehavens niet zo ingericht dat de meeuw kan broeden.
Oplossingen
"Meeuwen zijn hartstikke slim. Daarom zijn het ook zulke leuke beesten", aldus Buijs. De intelligente vogels snappen dat op de grond broeden geen goed plan is, dus gaan ze de daken op in urbane gebieden. "En die kuikens die op een dak geboren worden, die kopiëren dat en die gaan ook op een dak broeden." Volgens Buijs moeten we daaraan wennen en onze huizen daarop gaan inrichten en "alleen maar natuurinclusief" gaan bouwen.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!