Rapt Snoop Dogg in een ander dialect dan Jay Z?
- Nieuws
- Rapt Snoop Dogg in een ander dialect dan Jay Z?
Rapartiesten van de Amerikaanse oost- en westkust klinken behoorlijk verschillend, en dat heeft niet alleen te maken met artistieke keuzes. De rappers worden ook beïnvloed door regionale verschillen in dialect, ontdekte een Groningse taalwetenschapper.
Er zijn natuurlijk mensen voor wie alle rapmuziek hetzelfde klinkt, als monotoon gebrabbel op een beat. Maar de liefhebber kan hiphop van de Amerikaanse oost- en westkust feilloos van elkaar onderscheiden. Waar zit hem dat precies in? En hoe komt het dat die twee rapstijlen zo verschillend zijn? De Nederlandse taalwetenschapper Steven Gilbers, die zelf trouwens ook rapper is, doet daar onderzoek naar. Op dit moment is hij in de Verenigde Staten om de hiphopcultuur van de oost- en westkust met elkaar te vergelijken.
In nachtprogramma Focus vertelde Gilbers over zijn onderzoek. Beluister het gesprek hier:
Eastcoast/Westcoast
Een rapflow als een machinegeweer
De verschillen tussen de raps van de oost- en westkust zitten vooral in het ritme en de intonatie - ook wel flow genoemd, vertelt Gilbers. “Er wordt weleens gezegd dat toonhoogte in rap geen rol speelt, maar het is juist een cruciaal aspect van wat een rapper uniek maakt.” In New York hebben veel rappers, zoals Nas en Jay Z een ‘machinegeweer-achtige’ flow, vertelt de onderzoeker, met allemaal korte noten achter elkaar (ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta). Dat is heel anders dan in bijvoorbeeld Los Angeles, waar de raps van artiesten als Snoop Dogg en Dr. Dre meer variatie hebben in ritme en toonhoogte.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Verschillen in dialect beïnvloeden de raps
Die verschillen in stijl staan niet op zichzelf: ze komen overeen met verschillen in het dagelijks taalgebruik aan de oost- en westkust, ontdekte Gilbers. Hij vergeleek niet alleen de raps, maar ook het African American English (het Engels van zwarte Amerikanen) van de twee regio’s met elkaar. Daaruit bleek dat bewoners van de westkust als ze praten ook meer variëren in ritme en toonhoogte dan mensen aan de oostkust. “Het lijkt er dus op dat die rapflows niet alleen maar een soort artistieke keuzes zijn van bepaalde artiesten, of groepen artiesten,” licht Gilbers toe, “maar dat ze ook worden beïnvloed door het regionale accent dat daar wordt gesproken.”
Tupac paste zijn accent aan
Maar hoe zit het dan met de beroemde rapper Tupac, een geboren New Yorker die op zijn zeventiende naar de westkust verhuisde? Die is in het licht van dit onderzoek extra interessant, vertelt Gilbers. Zijn analyse van Tupacs taalgebruik laat zien dat de rapper zijn stijl aanpaste aan die van de westkust. Gilbers: “Op het moment dat Tupac zich afzet van de East Coast, doet hij een bewuste poging om te klinken alsof hij van de West Coast komt, zodat hij met het juiste accent de New York-hiphop kan dissen.”
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus