Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Kweekvlees bestaat 10 jaar, maar wanneer ligt het op ons bord?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kweekvlees bestaat 10 jaar, maar wanneer ligt het op ons bord?

Tien jaar geleden werd de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd. Hoogleraar Mark Post stond aan de wieg van deze eerste kweekburger en we vragen hem bij Spraakmakers wanneer we deze ook echt kunnen kopen.

Video niet beschikbaar

Minimaal twee jaar

In Singapore kun je al kipnuggets van kweekvlees krijgen en onlangs zijn er twee producten van goedgekeurd in de VS. In Europa duurt het nog minimaal twee jaar voordat je kweekvlees kunt krijgen, zegt Post. Eind dit jaar zal Post zelf een aanvraag voor gekweekt rundvlees indienen bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

En de beloftes zijn groot: geen dierenleed en milieuvriendelijker. Maar bij dat laatste worden vraagtekens gezet. Dat komt volgens de hoogleraar Vasculaire Fysiologie (Universiteit van Maastricht) omdat er nu nog "een apotheek" aan groei- en voedingstoffen nodig is, om de dierlijke cellen te laten uitgroeien tot een stukje vlees. Deze stoffen zijn duur en van ontzettend hoge kwaliteit, waardoor de milieu-impact ook heel groot is.

Voedingsstoffen

Toch hebben de cellen niet deze ‘farmaceutische kwaliteit’ aan voedingstoffen nodig, wat de impact weer zal verlagen. Wat de precieze milieu-impact én de kosten van een toekomstig stukje rundvlees zullen worden, kan Post nog niet zeggen.

Dit is ook afhankelijk van de schaalvergroting en het soort fabriek waar dit gemaakt zal worden. Maar uiteindelijk moet het kweekvlees concurreren met normaal vlees, zegt Post. "We zijn dit begonnen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Als blijkt dat dit niet zo is, dan stop ik hier ook mee."

Boeren

Uiteindelijk is het ook belangrijk dat boeren meedoen. "Er zijn al boeren in Nederland die zeggen: dit wordt de toekomst, ik ga me hierop voorbereiden", zegt Post. Boeren zijn een belangrijke schakel bij het maken van kweekvlees. "Uiteindelijk moeten onze cellen ook gevoed worden met suiker, aminozuren, vitaminen en mineralen. Alles wat een cel nodig heeft om te groeien."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie