Lui brein door GPS
- Nieuws
- Lui brein door GPS
[NTR] Met een navigatiesysteem vind je veel eenvoudiger je weg door de smalle straatjes van een onbekende stad. Toch heeft deze technologische vooruitgang niet alleen voordelen. Onderzoek van de University of London onthulde dat bij het volgen van een navigatiesysteem, breinactiviteit voor het visualiseren van verschillende routes ontbreekt.
Een wintersportbus die 1.200km omrijdt of een Belgische vrouw die per ongeluk via Zagreb naar Brussel reist. Dit zijn allebei voorbeelden van mensen die zich door het gebruik van navigatiesystemen niet bewust zijn van welke route zij precies rijden. Er is nu neurowetenschappelijk bewijs dat wanneer we ons navigatiesysteem aanzetten, er geen verhoogde breinactiviteit meer te zien is in hersendelen die belangrijk zijn voor navigatie.
Meer activatie bij meer mogelijke routes
De Britse wetenschappers analyseerden de hersenactiviteit van 24 proefpersonen terwijl zij door een computersimulatie van Londen navigeerden. Als de proefpersonen zelf door de straatjes van Londen van A naar B moest komen, activeerden de prefrontale cortex en de hippocampus. Het eerstgenoemde hersengebied speelt een belangrijke rol bij planning en het maken van keuzes. De hippocampus is belangrijk voor het uitstippelen van je route. Wanneer het aantal mogelijke routes toeneemt, dan worden beide gebieden actiever.
‘Ons brein zet zijn interesse in de straten om ons heen uit’
Bij het volgen van de navigatie-instructies was er geen verhoogde activiteit te zien in beide hersendelen. Hieruit blijkt dat bestuurders die hun navigatie aan hebben staan niet bezig zijn met de route en zo waarschijnlijk maar heel beperkt het straatnetwerk van de stad leren kennen. Dr. Hugo Spiers, hoofdonderzoeker van dit project: ‘Als wij technologie hebben die vertelt waar wij heen moeten gaan, reageren deze breingebieden simpelweg niet op het straatnetwerk. In zekere zin zet ons brein zijn interesse in de straten om ons heen uit.’
Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).