Eet straks iedereen insecten?
- Nieuws
- Eet straks iedereen insecten?
Gefrituurde krekels, keversoep of een broodje meelwormen: veel mensen moeten er niet aan denken om insecten in hun mond te stoppen. Toch zijn er allerlei redenen om dat wél te doen.
Kenia aan de Krekels
In Nederland hebben veel mensen nog een grondige afkeer van het eten van insecten, maar wereldwijd zijn er zo’n 100 landen waar de beestjes regelmatig op het menu staan. Vooral in delen van Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië zijn insecten een geliefd en voedzaam hapje.
Duurzaam en rijk aan voedingsstoffen
Het eten van insecten kan een oplossing zijn voor het groeiende voedselprobleem in de wereld. Insecten zijn rijk aan voedingstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen en zijn een goede vervanger van vlees of vis.
Vers, gebakken, of gefrituurd vormen de krekels een lekkere en vooral voedzame toevoeging aan de maaltijd. En omdat insecten geen broeikasgassen uitstoten en weinig ruimte in beslag nemen, is de insectenkweek ook nog eens duurzaam.
Voor de Keniaanse weduwe Anastacia is het kweken van krekels een belangrijke bron van inkomsten.
Video niet beschikbaar
Moeilijker dan het lijkt
In delen van Afrika zijn insecten een delicatesse, maar het kweken ervan staat nog in de kinderschoenen. Tv-programma De Kennis van Nu reisde naar Kenia, waar de Nederlandse insectendeskundigen Erwin Beckers en Margot Calis lokale boeren adviseren over het kweken van krekels. De beestjes zijn snel en goedkoop te kweken en je hebt er weinig grond en spullen voor nodig.
Toch is krekels kweken moeilijker dan het lijkt, vertelt Elisabeth van Nimwegen in nachtprogramma Focus. Bij een inspectie van de kwekerijen in Kenia bleken veel krekels ziek te zijn. "Dat was echt een stomp in de maag voor iedereen, voor Erwin, voor Margot, maar ook voor ons. Wij stonden er met onze neus bovenop. En eigenlijk was het vooral slecht nieuws, op de allerlaatste controles." Vanavond zie je in De Kennis van Nu hoe het de Keniaanse krekelkwekers verder verging.
De Kennis van Nu is om 21:20 uur te zien op NPO 2. Wil je alvast meer weten over het eten van insecten? Lees verder op NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap