Waarom zijn sommige mensen nieuwsgierig en anderen niet?
- Nieuws
- Waarom zijn sommige mensen nieuwsgierig en anderen niet?
De een wil ieder detail ergens van weten, de ander vindt het geen blik waardig. Maar waar komt dat vandaan? En waarom zoekt de een het op en doet het de ander niets? Hoogleraar psychologie en onderwijswetenschappen Maartje Raijmakers legt het uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Nieuwsgierigheid is een heel ingewikkeld onderwerp, dus dat is hartstikke leuk", zegt Raijmakers. De hoogleraar heeft zich beziggehouden met het verband tussen nieuwsgierig gedrag en een nieuwsgierig karakter hebben. "Nieuwsgierigheid is niet alleen maar positief", zegt de hoogleraar erbij.
Verschillende vormen
"We zien dat mensen op verschillende manieren reageren op iets nieuws dat ze zien", legt Raijmakers uit. Zo gaan sommigen gelijk met hun handen te werk. "Die vinden het gewoon leuk om mee te spelen. En om het een beetje te veranderen en te zien wat er dan gebeurt." En anderen stellen juist veel vragen.
Zelf onderzoeken
Maar wat nou als je de vragen niet stelt omdat je er zelf achter wil komen? "Die willen juist zien wat er gebeurt als ze het zelf manipuleren. En dat is zeker ook een vorm van nieuwsgierigheid", aldus Raijmakers.
Evolutie
Volgens Raijmakers denken mensen vaak dat nieuwsgierigheid alleen maar voordelen heeft, maar dat blijkt niet per se zo te zijn. "Evolutionair gezien zit daar ook een probleem aan, want het kan je in situaties brengen die niet voordelig zijn. Dus er is wel degelijk een voor en een tegen bij nieuwsgierigheid. En dat zorgt ervoor dat ook niet-nieuwsgierigheid wel voordelen op kan leveren."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!