Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoe weten we dat alles begon met de oerknal?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe weten we dat alles begon met de oerknal?

Het idee dat het heelal ontstond met de Big Bang is breed geaccepteerd in de wetenschap. Maar hoe weten we eigenlijk dat het zo gegaan is? Nieuws en Co vroeg het aan natuurkundige Stefan Vandoren.

Video niet beschikbaar

Vuurpijlen, rotjes, Romeinse kaarsen: vanavond barst het jaarlijkse vuurwerkfestijn weer los. Maar niet alleen het nieuwe jaar luiden we in met een knal, ook het heelal begon ermee: de oerknal. Hoe weten dat dat het begin was van alles om ons heen?

Alles beweegt uit elkaar

"Lange tijd dacht men dat het heelal statisch en onveranderlijk was", vertelt Stefan Vandoren, theoretisch fysicus aan de Universiteit Utrecht. "Maar toen zijn wetenschappers goed gaan kijken met telescopen, en toen zagen we dat eigenlijk alle sterren, of sterrenstelsels, van elkaar af bewegen."

Daardoor konden onderzoekers beredeneren dat alles uit één punt moet zijn ontstaan. "Als je de film terugdraait van dat uitdijende heelal, zie je dat er ooit een tijd is geweest dat alle sterrenstelsels waren samengepakt in een heel klein gebiedje, en daaruit zijn voortgekomen. Dat noemen we de oerknal."

De week van de kindervragen

Ook al hebben kinderen nu vakantie, hun nieuwsgierigheid staat nooit uit. Begin december konden kinderen hun eigen vragen aan Nieuws en Co opsturen. Deze week komen er vijf aan bod. Vandaag is Coen (8) uit Leersum aan de beurt, die zich afvraagt waar de oerknaltheorie vandaan komt.

De temperatuur van het prille heelal

Ook in de wetenschap weten we nooit iets 100 procent zeker, erkent de natuurkundige. Maar er zijn nog meer argumenten om in de oerknaltheorie te geloven. Eén daarvan heeft te maken met de temperatuur van de oerknal.

Vroeger, toen alles nog samengeperst was, moet het ontzettend heet zijn geweest. Via achtergrondstraling kunnen we die temperatuur van het prille heelal nog steeds meten, vertelt Vandoren. "Toen we dat ontdekten, dachten we: daar kom je niet meer omheen. Die oerknal heeft echt plaatsgevonden en we meten nu nóg het nasmeulen ervan."

Hoe is het na de oerknal verder gegaan met de ontwikkeling van het heelal? Lees meer op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie