Wetenschap & Techniek
EO

Mounir Samuel ging in lockdown met klimaatrapporten: 'We stevenen af op Hunger Games 2.0'

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Mounir Samuel ging in lockdown met klimaatrapporten: 'We stevenen af op Hunger Games 2.0'

Maandenlang zat journalist en schrijver Mounir Samuel tijdens de lockdown klimaatrapporten te lezen, waarin gesproken werd dat er een fundamentele systeemverandering nodig is om de mensheid te redden. Maar systeemverandering wordt niet ingezet, vindt hij: "We praten over een windmolenpark meer en minder, maar dat punt is al lang gepasseerd", zegt hij in Dit is de Zondag. "Daarmee gaan we ons niet beschermen."

Dit is de Zondag met Mounir Samuel

Video niet beschikbaar

De aanleiding van het gesprek in Dit is de Zondag was een boek dat Samuel onlangs uitbracht, 'Jona zonder walvis'. In het boek beschrijft hij hoe ingrijpend het milieu aan het veranderen is, en dat het onontkoombaar is: "Het heeft geen zin om te suggereren dat we het nog op kunnen lossen. We gaan die 1,5 graad opwarming niet tegenhouden. We stevenen zelfs af op 2 á 3 graden. In sommige gebieden soms 3 tot 5 graden, je krijgt uitschieters", zegt hij. Klimaatpanel IPCC noemt het nu zelfs crimineel hoe overheden ermee omgaan. “Het IPCC zegt: ‘Mayday! Mayday!’ Het gaat écht niet meer goed.”

Dit gaat de nodige problemen opleveren, die veel verder gaan dan zeespiegelstijging: "Het gaat over onze voedselvoorziening, over de zuurstofvoorziening, conflicten die we gaan krijgen. Het is een soort Hunger Games 2.0."

Samuel gelooft dus niet meer in een oplossing: "Hoe gaan we deze ramp, die een feit is, met zoveel mogelijk mensen en dieren overleven?"

Friesland en Zeeland opgeven

Eén van die oplossingen is naar hoger gelegen gebieden verhuizen. Samuel las in een rapport van Deltares uit 2019 zelfs over dat er gesproken werd over het opgeven van Friesland en Zeeland, omdat die onder water komen te staan. "Er werd eerst uitgegaan van 80 centimeter, in de praktijk stevenen we af tussen 1,5 en 2,5 meter en 3 meter is volgens het IPCC ook niet uit te sluiten. Even voor de duidelijkheid: de Deltawerken kunnen een stijging van 40 centimeter aan…"

En de dijken verhogen kan ook niet zomaar, want dan kunnen de rivieren niet afwateren. "Dan verandert Nederland in een grote badkuip achter de dijken. Dit zeg ík niet, dit zeggen klimaatwetenschappers!" aldus de journalist.

Techniek

Samuel ergert zich aan het debat in Nederland, wat volgens hem geleid wordt door “witte cisgender heteroseksuele mannen”. Er moet meer ruimte voor minderheden, op welk vlak dan ook, vindt hij:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie