Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom hebben labradors altijd honger?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben labradors altijd honger?

Een vrolijke maar gezette viervoeter die altijd op zoek is naar eten en bereid is zijn beste pootje daarvoor voor te zetten, de gemiddelde labrador-eigenaar herkent het wel. Houdt een labrador nou zo van eten of is dit genetisch bepaald? Frank van Steenbeek, geneticus van de faculteit Dierengeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Genmutatie

Het DNA van een hond bestaat uit ongeveer 2,3 miljard bouwstenen. Bij een deel van de labradors zien we dat er veertien van deze bouwstenen missen. Deze missende bouwstenen bevinden zich in een gen dat ervoor zorgt dat deze honden vaak trek hebben en ook erg hun best willen doen voor wat extra eten. Ook zorgt dit gen ervoor dat deze labradors een minder efficiƫnt metabolisme hebben.

Gefokt

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat driekwart van de hulphonden dit eerder genoemde gen mist. Dit is hoogstwaarschijnlijk ontstaan doordat de honden die extra goed willen werken voor eten, makkelijk kunnen worden getraind door middel van beloningen. Hierdoor is er op een genmutatie doorgefokt.

Jachtinstinct

De hond lijkt nog steeds onwijs veel op de wolf. Het verschil in DNA is namelijk slecht 0,1 procent. Aan de andere kant is de hond geselecteerd op basis van bepaalde gedragseigenschappen en uiterlijke kenmerken die de wolf heeft.

Met domesticatie is al zo'n 10 tot 15 duizend jaar geleden geselecteerd op honden die anders zijn dan de wolf, waardoor onze trouwe viervoeters veel van de wolfachtige kenmerken niet meer meedragen.

"De labrador is nu eenmaal een alleseter", zegt Steenbeek. "Het is een algemene eigenschap van deze hond en hoeft daardoor niet gelijk een genetische mutatie te hebben."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie