Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom het lang niet altijd donker is aan de Dark Side of the Moon

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het lang niet altijd donker is aan de Dark Side of the Moon

Gehuld in mysterie, foutief ook wel "The Dark Side of the Moon" genoemd... maar wat weten we eigenlijk over die achterkant van onze naaste buur? Columnist Hens Zimmerman vertelt over een wonderlijke kubus, een gel-achtige substantie en een mysterieuze wegwijzer.

De achterkant van de maan, dat is de zijde die we vanaf de aarde nooit zien. Een groot deel van de maan zien we nooit, omdat de maan net zo snel om haar as roteert, als om de aarde. 27 dagen, 7 uur en 43 minuten duurt dat.

Door de elipse-vormige baan van de maan om de aarde schudt de maan heen en weer, een soort nee-schudden. Mede daardoor zien we niet altijd exact dezelfde 50% van de maanbol, waardoor we in de loop van de tijd 59% van het maanoppervlak te zien krijgen. Met wat geduld, zeg maar.

Licht aan de dark side

De achterkant wordt foutief ook wel eens de Dark Side of the Moon genoemd. Dat is foutief, want ook daar wordt het gewoon volle maan. Het is er dus alleen donker als het er nieuwe maan is.

In januari 2019 landde voor het eerst een ruimteschip op de achterkant van de maan, een Chinees ruimteschip. Aan boord bevond zich een karretje dat nu autonoom rondrijdt op het maanoppervlak. Dat karretje heeft al meerdere wonderlijke observaties gedaan.

Op een afstand van 80 kilometer van waar het karretje op dit moment staat, aan de noordelijke horizon, heeft de camera een kubusvormig object gefotografeerd. Op internet staat deze bekend als de ‘mystery-hut’. Sommige wetenschappers denken dat het een rotsblok op een kraterwand is.

Gesmolten steen en een wegwijzer

Op 17 augustus vorig jaar meldden Chinese wetenschappers dat het karretje een vreemde, gel-achtige substantie had aangetroffen op de maan. Het lijkt hier om gesmolten steen te gaan. De gel-achtige structuur lijkt het beste te verklaren door het smelten van steen na de inslag van een meteoriet.

Eén mysterie blijft overeind, en dat is een wegwijzersteen die vrolijk langs het pad van het karretje opdook. Het vreemde eraan is dat deze uitsteekt in een verder vrij vlak oppervlak. Dat grote delen van de maan zo glad zijn, komt door erosie en kosmische straling, die alles alles in de loop van miljoenen jaren verpulveren. Een uitstekende rots is dan niet meteen wat je verwacht. Een logische verklaring lijkt dat er recent nog geologische activiteit is geweest op de maan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie