ESA-topman mikt op Nederlander op de maan
- Nieuws
- ESA-topman mikt op Nederlander op de maan
President Donald Trump, opgejaagd door de Chinezen en de Russen, wil binnen vijf jaar naar de zuidpool van de maan. Een prestigeproject, dat ten koste van alles moet plaatsvinden. Nederland maakt daarvoor de zonnepanelen. Staat er straks dan ook een Nederlander op het maanoppervlak? ‘Waarom niet. Als je meedoet, mag je astronauten leveren’, zegt Philippe Schoonejans, expert bemande ruimtevaart bij de ESA (European Space Agency), in het radioprogramma 1 op 1.
“Het is de bedoeling dat er vier mensen naar het maanoppervlak gaan. Het concept op de missie is er op gericht, dat iedereen die meedoet aan de missie ook astronauten mag leveren. Dan mogen er ook Europeanen meegaan, en dat is natuurlijk een geweldige kans voor Nederland”, zegt Schoonejans, hij is hoofd van de afdeling die een module voor het maanstation moet leveren.
ESA-topman mikt op Nederlander op de maan
Naar de Zuidpool van de maan
Trump’s maanmissie richt zich op de zuidpool, waar nog nooit iemand is geweest. Via een ruimtestation die cirkeltjes draait rond de maan, kan een maanlander afdalen naar het oppervlak. Volgens Schoonejans is het zuiden moeilijker te bereiken dan de evenaar van de maan, waar tot nu toe alle missies heengingen, maar wel veel interessanter. “Op de zuidpool van de maan is ijs en maanstof. IJs heb je nodig om daar te kunnen wonen. Van maanstof willen we waterstof maken.”
En verder naar Mars …
Met waterstof als brandstof voor je raket, kun je vervolgens de rest van ons sterrenstelsel ontdekken. “We gaan kijken of we vanaf de maan naar Mars kunnen vliegen. Dat willen de Amerikanen graag. Je hebt namelijk een onvoorstelbaar krachtige raket nodig met heel veel brandstof te ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde”, legt Schoonejans uit.
De maanmissie mag dan voor president Trump net zo'n groots prestigeproject zijn als de muur langs de Mexicaanse grens, de vraagtekens zijn er niet minder om. Zo is er voor de maanmissie, compleet met een maanstation, minstens 60 miljard dollar nodig, terwijl er hooguit 21 miljard is toegezegd door de Amerikanen. Maar de grootste technische uitdaging is het vinden van een leverancier, die borg staat voor een geschikte draagraket met extra sterke aandrijvingsmotoren. Een van de gegadigden is entrepreneur Elon Musk, oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2 en Tesla.
Maar voor de meeste ruimte-agentschappen blijft de maan zelf het belangrijkste doel, “dat is namelijk een geologisch museum voor de aarde”, vindt Schoonejans. De eerste maanmissie in ’69 was er vooral om er geweest te zijn, “nu gaan we met een wetenschappelijk doel.”