We zijn continu druk, maar zijn we ook echt productief?
- Nieuws
- We zijn continu druk, maar zijn we ook echt productief?
We zijn continu druk, maar zijn we ook echt productief? "Ik krijg tegenwoordig een stuk minder gedaan dan vroeger, maar ben vermoeider dan ooit," schrijft neuropsycholoog Mark Tigchelaar in zijn nieuwe boek Focus aan/uit.
Lezen in het Donker: Focus aan/uit
We leven in een wereld waar allerlei prikkels en informatie ons continu afleiden van de zaken waar we ons op willen richten. In zijn boek onderscheidt Mark Tigchelaar vier zogenoemde 'concentratielekken' - zaken die ons ervan weerhouden ons optimaal te focussen op onze bezigheden.
Information Underload
De eerste is opmerkelijk genoeg een tekort aan prikkels. Dat zou je misschien niet zeggen in deze tijden van information overload, maar mensen staan van nature open voor heel veel prikkels. Handig toen je in de oertijd bedacht moest zijn op gevaar, maar minder prettig als je geconcentreerd een brief moet schrijven. Tigchelaar zelf lost dit op door tijdens zijn werk muziek te draaien. Maar dan wel muziek die hij kent, geen nieuwe muziek. Door die extra prikkel kan je brein ophouden naar extra prikkels te zoeken, en kun je je beter concentreren.
Een tweede probleem is het continu wisselen tussen taken. Als je dat doet, blijft een deel van je brein elke keer nog bezig met de voorgaande taak. Het effect is dat je aandacht niet optimaal is. Tigchelaar zegt zelfs dat je IQ door dat switchtasken tijdelijk omlaag gaat.
Even relaxen
Het derde concentratielek ontstaat door een tekort aan ontspanning. Veel mensen staan continu 'aan', bijvoorbeeld door doorlopend op mailtjes en appjes te reageren. Dat geeft misschien een lekker en voldaan gevoel, maar om je echt goed te kunnen concentreren, moet je zo nu en dan even alles loslaten.
Het vierde concentratielek had je misschien als eerste verwacht: een overschot aan prikkels. En dan gaat het niet alleen om social media en andere online zaken, maar ook om je directe werkomgeving. Veel mensen werken met talloze collega's om zich heen, waarvan er altijd wel eentje zit de bellen of praten. Een situatie die verre van optimaal is om je goed te kunnen concentreren.
Grip op focus
Door de nadruk te leggen op deze concentratielekken, wil Tigchelaar laten zien hoe we de grip op onze focus weer terug kunnen krijgen. Dat maakt ons weerbaarder tegen stress en bovendien krijgen we zo meer gedaan op een dag. Dat is niet alleen nuttig op het werk, maar ook in je sociale leven; vaak genoeg zorgt het gebrek aan focus er immers voor dat je niet écht aanwezig bent in gesprekken.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap