Cybathlon: wereldspelen voor verlamde mensen die toch kunnen bewegen
- Nieuws
- Cybathlon: wereldspelen voor verlamde mensen die toch kunnen bewegen
[NTR] In het Zwitserse Zürich worden op 8 oktober de allereerste wereldspelen gehouden voor bionische para-atleten: verlamde mensen die met behulp van geavanceerde technologie toch weer kunnen bewegen. TU Delft doet mee aan deze Cybathlon met Project MARCH, een exoskelet waarmee een vrouw met een dwarslaesie de strijd aangaat met teams uit de hele wereld. Voor vandaag staat een belangrijke test op het programma. Nieuws en Co is erbij.
Nieuwsgierig hoe dat exoskelet er precies uitziet? Dan moet je nog even geduld hebben, het wordt aanstaande vrijdag om 20.00 uur gepresenteerd via deze livestream. Maar dit filmpje geeft wel een goed beeld van waar het team mee bezig is:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het exoskelet van Project March onderscheidt zich met zijn flexibiliteit. De meeste andere exoskeletten laten slechts een beperkt aantal voorgeprogrammeerde bewegingen toe, die je met behulp van een afstandsbediening kunt initiëren. Met de Delftse versie daarentegen zijn ook zijwaartse en diagonale bewegingen mogelijk, die de mens actief kan beïnvloeden. Daardoor wordt de gebruiker meer bestuurder dan passagier.
De eerste test
Althans: in theorie. De eerste test staat voor vandaag op het programma. Een van de leden van Project March trekt dan het exoskelet aan en gaat er zelf in lopen. Sensoren registreren al die bewegingen, zodat het exoskelet vervolgens in staat moet zijn om alle bewegingen nogmaals op eigen houtje uit te voeren.
De resultaten van de test worden vervolgens gebruikt om het exoskelet verder te verbeteren in aanloop naar de Cybathlon op 8 oktober. Bestuurder Claudia, die ruim elf jaar geleden een dwarslaesie opliep, gaat dan de Nederlandse eer verdedigen.
Is de test gelukt? Beluister het in deze reportage van Matthijs Holtrop:
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.