Wetenschap & Techniek
MAX

TU Delft strijdt tegen hoogwater met flitsende oplossingen: 'Zandzak is effectief, maar er zijn alternatieven'

foto: TU Delft
  1. Nieuwschevron right
  2. TU Delft strijdt tegen hoogwater met flitsende oplossingen: 'Zandzak is effectief, maar er zijn alternatieven'

De goeie ouwe
zandzak was weer volop in het nieuws de afgelopen weken. Nederland kampte met
hoge waterstanden in rivieren en meren, net als in veel andere Europese landen.
In een speciaal proefbassin in Delft wordt al jaren geëxperimenteerd met nieuwe
manieren om dat water tegen te houden, vertelt Lindsey Schwidder,
projectmanager waterinnovaties van de TU Delft, in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Slurf

"Er zijn alternatieven voor de zandzakken zoals bijvoorbeeld mobiele dijken. Dat is een hele grote slurf die je vult met water. Daarmee kun je serieuze waterhoogtes keren tot anderhalve meter. Maar ook waterschotten die mensen thuis kunnen gebruiken. Het zijn manieren om heel makkelijk en snel een kering neer te zetten."

Speciaal bassin

De TU Delft heeft al ruim tien jaar een speciaal bassin in gebruik waarin allerlei innovatieve waterkeringen getest worden. Flood Proof Holland is zo groot als een half voetbalveld. Vanuit een groot bassin kunnen op zes plekken overstromingen worden gesimuleerd, vertelt Schwidder. "Het is een belangrijke plek om alles te testen. Het werken met een mobiele dijk bijvoorbeeld vergt training. Dat doen we hier ook met Defensie, Rijkswaterstaat en de waterschappen."

Sommige waterschappen hebben dit soort toepassingen al in gebruik. Ook krijgt Flood Proof Holland veel bezoek van buitenlandse delegaties. "Je ziet bijvoorbeeld in Duitsland en België dat steeds vaker dit soort innovaties worden toegepast. En ook dat juist private partijen, zoals een industrieterrein of een bungalowpark, het zelf aanschaffen. Die zijn bereid om daar in te investeren."

Slurfzak

Ook particulieren kunnen zich wapenen tegen het water. Bijvoorbeeld met de slurfzak. Schwidder: "Dat zou je een luier 4.0 kunnen noemen. Daar zit een heel sterk absorberend materiaal in. Als je die voor de deur legt en hij wordt nat, krijgt -ie juist massa en kan daardoor het water buiten de deur houden."

We moeten ons de komende tijd blijven beseffen dat we kwetsbaar zijn, denkt Schwidder. "Het water komt van alle kanten: grondwater, regenwater, et cetera. Ik merk dat heel veel mensen toch iedere keer weer verbaasd zijn. We moeten er ons bewust van blijven dat dit soort dingen kunnen gebeuren."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie