Toponderzoeker Stam neemt ontslag bij TU Delft om 'machocultuur'
- Nieuws
- Toponderzoeker Stam neemt ontslag bij TU Delft om 'machocultuur'
Toponderzoeker Daphne Stam van de TU Delft heeft ontslag genomen vanwege de machocultuur en het old boys network binnen de universiteit. In Nieuws en Co gaat Stam in op haar vertrek, dat ze eerder aankondigde in De Volkskrant.
Video niet beschikbaar
Niet geregistreerd
Volgens Stam, pionier op het gebied van onderzoek naar planeten bij andere sterren dan de zon, is er al jaren sprake van paternalisme binnen de TU Delft, en zeker binnen de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek waar zij werkte als universitair hoofddocent. "Er is een klein clubje mannen dat het voor het zeggen heeft, dat beslissingen neemt zonder overleg en zonder expertise. En daar heb ik problemen mee."
In de top van de faculteit en de universiteit zitten vooral mannen, vertelt Stam. "En die nemen de beslissingen. De expertise van vrouwen wordt onderschat. Dus wat je ook doet, wat je ook publiceert: het wordt niet geregistreerd." Tegen vrouwen die in de wetenschap willen werken heeft Stam wel een boodschap: "Houd er rekening mee dat je tegengewerkt wordt, en denk niet dat het aan jouw expertise ligt."
Doorbreken
Voorzitter Moniek Tromp van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren noemt het dramatisch dat Stam is vertrokken vanwege de genoemde problemen. "Helaas is dit niet het eerste en enige verhaal dat ik hoor. Er is moet echt een cultuuromslag plaatsvinden, we moeten dit echt doorbreken. Ik denk ook echt dat het hoog op de agenda staat van universiteiten, maar het vereist wel actie en leiderschap."
Het LNVH ziet evenals Stam problemen door de hiƫrarchische structuur en bestaande vooroordelen binnen het wetenschappelijk onderwijs, toch nog vaak een old boys network, waardoor het volgens Stam ook bij benoemingen en promoties vaak misgaat. "De problemen spelen op alle universiteiten en worden erkend; zie ook rapporten van het LNVH en de KNAW. Maar het veranderen van de cultuur is niet makkelijk en vereist goede en continue communicatie en effectieve acties."
De TU Delft gaat uit privacyoverwegingen niet in op de rel. De universiteit betreurt het "als mensen met een vervelend gevoel weggaan", zegt een woordvoerder. "We moeten altijd kritisch blijven kijken dat we een omgeving en een werkcultuur hebben waarin iedereen zich veilig voelt. Dat proces is nooit af."